Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 3 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ibrahimovic "Geen guppie maar een goudvis"

door Valentijn Driessen

   
 

AMSTERDAM - Jeroen Slop glom nog het meest in de perskamer van Ajax. Jeroen wie? Jeroen Slop, de financieel directeur van de Amsterdammers, die met algemeen directeur Arie van Eijden op de achtergrond, zijn eerste grote zelfstandige miljoenenaankoop deed voor Ajax.

Slop telde zo'n 16 miljoen gulden neer bij Malmö FF voor de 19-jarige Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic. "Zo ongeveer. Hij was niet goedkoop, de onderhandelingen waren zwaar, maar Ibrahimovic is alle moeite en geld waard. Een topper in spé. Kijk eens, de complete trainersstaf komt opdraven bij z'n presentatie. Zlatan is geen guppie, maar een goudvis."

Inderdaad was iedereen aanwezig om de boomlange (1.92 m) en 82 kilo zware aanvaller te ontvangen bij de ondertekening van z'n vijfjarig contract. Zoals Co Adriaanse, John van 't Schip, Leo van Veen, Peter Boeve, technisch directeur Leo Beenhakker en algemeen directeur Arie van Eijden. Gestoken in een modieus camel-leren jack met een voor Amsterdam toepasselijk roze truitje, maakte Ibrahimovic een flitsende eerste indruk. De vergelijking met Dani was snel gemaakt, maar voor Ajax is het te hopen dat Ibrahimovic meer leeft voor het voetbal dan de Portugese playboy.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Beenhakker en Ibrahimovic. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
"Voetbal is m'n leven. Ik heb uit carrière-oogpunt bewust voor Ajax gekozen. Bij Arsenal lag m'n shirt al klaar, maar het aanvallende voetbal van Ajax, waar jonge spelers een kans krijgen, heeft me over de streep geholpen." Tegen trainer Adriaanse vertelde hij Ajax als tussenstap te zien naar de Europese top.

De playboy-achtige uitstraling was Adriaanse trouwens snel opgevallen. "Hij oogt niet als Passanen, die komt kijken bij het tweede, de A1 en het liefst thuis zit. Met zijn nieuwsgierigheid zal Ibrahimovic wel in aanraking komen met de aanlokkelijkheden van de grote stad. Zolang hij het walletje bij het schuurtje houdt. Toegegeven, er stapt wel iemand de disco binnen als hij arriveert", denkt de oefenmeester. Ibrahimovic: "Maar ik ben niet van plan in Amsterdam te gaan wonen. Te druk, zeker in vergelijking met Malmö."

"Ibrahimovic is iemand met persoonlijkheid en uitstraling, die exact weet wat hij wil," ondervond Adriaanse tijdens een gesprek met de aanvaller. Eenzelfde indruk zal hij volgens de oefenmeester op het voetbalveld maken. In tegenstelling tot wat zijn postuur doet vermoeden, is de geboren Zweed z'n ouders zijn Kroatisch/Bosnisch een technische speler. "De weg tussen hersenen en voeten is bij Ibrahimovic klaarblijkelijk korter dan je denkt. Alleen vroeger bij Ralf Edström heb ik zoiets gezien. Zlatan is beter met z'n voeten dan met z'n hoofd."

Waarmee Adriaanse direct het stempel Appie Happie van het voorhoofd van Ibrahimovic poetste. "Hij is een Appie Happie met technische voeten. Geen lange slungel of een logge, lompe, robuuste, domme speler. Zlatan heeft de voetbalkwaliteiten om de nieuwe spits van Ajax te worden en daarnaast bezit hij de fysiek om hem te gebruiken als Appie Happie." De speler kan zich goed vinden in de typering van z'n toekomstig coach. "Ik bezit technische voeten en speel het liefst verzorgd, aanvallend combinatievoetbal volgens het Ajax-systeem. Eventueel weet ik wel raad met hoge ballen en het forceren van een opening als het voetballend niet lukt."

Ajax volgde de Zweedse neo-international al een tijdje. Een maandje geleden zagen Adriaanse en Beenhakker in Spanje de oefenwedstrijd tussen Malmö FF en Moss en waren binnen een kwartier overtuigd van Ibrahimovic' kwaliteiten. "Hij gaf ons direct het goede gevoel", aldus de technisch directeur. "We wisten gelijk dat we hem naar Ajax moesten halen." In overleg met de speler en het gepromoveerde Malmö FF 15 treffers Ibrahimovic kwam de leiding van Ajax overeen dat de centrumspits morgen de herstart van het voetbalseizoen in Zweden meemaakt en pas op 1 juli van dit jaar naar Amsterdam verhuist.

Na verdediger Wim Kras van Volendam versterkte Ajax zich dus met een spits. De Amsterdammers sluiten niet uit nog een bod te doen op Jan Vennegoor of Hesselink van FC Twente. Alhoewel diens voorkeur uit lijkt te gaan naar PSV, waar de Nederlandse international eventueel de opvolger moet worden van Ruud van Nistelrooy. Inmiddels mag Ajacied Shota Arveladze, wiens contract medio 2002 afloopt, een nieuw contract tegemoet zien. Trainer Co Adriaanse wil de Georgische spits graag voor de club behouden. "We zijn erg tevreden over hem. Of Nikos Machlas nu te koop is? Ik sluit niets uit, maar Nikos heeft gewoon een doorlopend contract."

Inmiddels wordt de naam van Victor Sikora steeds nadrukkelijker in verband gebracht met Ajax. De Amsterdammers zijn nog altijd op zoek naar een waardig vervanger van de verkochte Jesper Gronkjaer. "Op dit moment hebben we nog geen contact gelegd met Sikora", vertelde directeur Arie van Eijden. In Amsterdam weten ze dat de linksbuiten een clausule in z'n contract heeft opgenomen, waarin staat dat hij voor twintig miljoen gulden mag vertrekken uit Arnhem. Sikora zelf laat weten nauwelijks te kunnen wachten op een telefoontje uit Amsterdam terwijl Vitesse het geld van Ajax heel goed kan gebruiken in deze voor de club moeilijke tijden.

Ibrahimovic is in ieder geval niet Ajax' laatste aankoop voor het nieuwe seizoen als de club eindelijk weer eens vanaf de eerste competitiewedstrijd wil meestrijden om het landskampioenschap.




 


di 3 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.