Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 3 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Warner, BMG en EMI in internetmuziek
   
 

NEW YORK - De muziekuitgevers Warner Music, BMG en EMI gaan gezamenlijk muziek verspreiden via internet. Zij doen dit samen met het internetbedrijf RealNetworks, dat de technische kant voor zijn rekening neemt. Alle partijen nemen een minderheidsbelang in het project.

De drie concerns dragen hun muziekcatalogus in licentie over aan de gezamenlijke onderneming MusicNet. Via MusicNet.com kunnen dan in de toekomst liedjes digitaal worden opgehaald. De dienstverlening gaat via abonnementen en zal nog dit jaar beginnen. De Verenigde Staten zijn het eerst aan de beurt. Over de prijsstelling is nog niets bekend.

Twee andere grote muziekuitgevers, Sony en Vivendi Universal, besloten eerder dit jaar al de krachten te bundelen op internet. Zij hebben daartoe de onderneming Duet opgericht.

De deelname van BMG in MusicNet is opvallend. Het Duitse moederbedrijf Bertelsmann zette eind 2000 nog zijn kaarten op de muziekuitwisseldienst Napster, waarin het een strategisch belang nam. Napster wordt echter geplaagd door processen omdat het auteursrechten schendt. De partners van Bertelsmann in MusicNet zijn hierin klagende partij. Mogelijk wordt Napster geïntegreerd in het nieuwe project. Bertelsmann kondigde begin dit jaar al aan dat het de Amerikaanse onderneming wilde omvormen tot een abonnementenservice voor muziekverspreiding.

Bertelsmann en AOL Time Warner krijgen door de alliantie weer nauwere banden. Eerder werden die verbroken onder druk van de Europese Commissie, toen America Online en Time Warner hun fusie wilden doorzetten. De commissie stelde toen als voorwaarde dat Bertelsmann in de toekomst geen muziek mocht verspreiden via software van AOL.

Door RealNetworks in te schakelen is deze eis omzeild. Het Amerikaanse bedrijf, dat groot is geworden met softwareprogramma's voor het afspelen van audio en video via internet, krijgt een belang van 40% in MusicNet, de overige partners ieder 20%.




 


di 3 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.