Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 3 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurs schrikt van Vedior
   
 

AMSTERDAM - Het Damrak is de nieuwe week met een miniem verliesje begonnen. De handel was een beetje richtingloos en het bedrijfsnieuws was overwegend teleurstellend. UPC meldde een enorm verlies, Vedior gaat nieuwe aandelen uitgeven en Seagull kwam met een winstwaarschuwing. Ook de euro zakte lustig verder. De AEX schommelde sterk maar sloot per saldo op 557,90, een verlies van 0,46 punten.

UPC, Vedior en Seagull waren gisteren de grote smaakmakers op het Damrak. UPC maakte reeds voorbeurs bekend dat het totale verlies over heel 2000 was uitgekomen op ƒ4,4 miljard bij een omzet van ƒ1 miljard. Dat verlies is enorm maar het was alles bij elkaar toch iets beter dan menig analist en belegger had verwacht. Bovendien gaat UPC de 'burn rate', dus het tempo waarin het geld opmaakt, drastisch terugschroeven. De toekomst ziet er dus opeens weer wat zonniger uit en dat hielp aanvankelijk. De koers liep op naar EUR7,80 maar daarna drukten winstnemers de koers weer terug naar EUR6,75, een verlies 29 eurocent. De omzet viel mee met bijna vier miljoen stuks (dubbelgeteld).

Vedior echter kwam met een totaal onverwachte mededeling. Tot voor kort geloofden beleggers nog dat het uitzendconcern dochters zou gaan afstoten om de financiële positie op te krikken. Dat is namelijk hard nodig omdat de totale schuld van de uitzender maar liefst ƒ3,3 miljard bedraagt. Dat is grotendeels te wijten aan de overname van de Britse branchegenoot Select. Maar nu meldde Vedior opeens dat gedacht wordt aan een uitgifte van nieuwe aandelen en dat viel natuurlijk niet goed. De winst per aandeel verwatert dan immers. Beleggers dumpten het aandeel (omzet bijna 11 miljoen stuks) en de koers ging EUR1,30 ofwel bijna 10% onderuit naar EUR11,80. De Midkap index liep daardoor behoorlijk averij op. Randstad wist de schade te beperken tot een eurostuiver op EUR13,70.

Een onprettige verrassing kwam ook van de kant van Seagull, een automatiseerder die het tot dusver redelijk stand hield in de malaise. Maar nu maakte Seagull bekend dat er een duidelijk negatieve omslag heeft plaatsgevonden. Over 1999 was er nog een nettowinst van EUR3,1 miljoen, over 2000 zal er verlies worden geleden van naar schatting tussen de EUR4 en EUR5 miljoen. Dat was een zeer onprettige verrassing en de koers stortte dan ook volledig in elkaar tot EUR6,15. Dat was een verlies van maar liefst 35 procent en zulke percentages zijn toch wel zeldzaam in Amsterdam.

De stemming aan het technologiefront was verder licht positief omdat de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq vrijdag wat opkrabbelde. Getronics was dit keer de grootste winnaar bijnde AEX-fondsen en de koers steeg 29 eurocent naar EUR5,12. Onlangs zijn analisten bij het bedrijf op bezoek geweest. KPN trok 23 eurocent aan naar EUR11,29 omdat veel analisten iets positiever zijn gestemd over onze telecomreus dan tot voor kort. De ABN Amro gaf zelfs een onvervalst koopadvies want de bank ziet de omzet van KPN flink doorstijgen, de schuld kan omlaag door verkoop van dochters en belangen en er is een saneringsprogramma compleet met personeelsreductie gaande. KPNQWest werd echter 14 eurocent goedkoper op EUR11,58 en ASML leverde EUR1,40 in op EUR23,80.

De banken en verzekeraars lagen er redelijk bij. ABN Amro steeg 30 eurocent naar EUR21,03 nu beleggers denken dat de bank een overnamekandidaat is. De Duitse verzekeringsreus neemt immers 80% van de Dresdner Bank over voor EUR25 miljard. Daar stond gisteren tegenover dat American Express met een winstwaarschuwing kwam omdat het eerste kwartaal bar tegenviel. Aegon won 21 eurocent op 30,10 en ING sloot onveranderd.

AKzo heeft nog steeds last van Raplon, dat in de VS niet meer wordt verkocht. De koers daalde 74 eurocent naar EUR46,22. DSM won daarentegen 39 eurocent op EUR39,99. Philips won een paar centen maar Unilever werd een paar eurodubbeltjes goedkoper. KLM moest 60 eurocent terug, mede omdat SwissAir bekend maakte een mammoetverlies te hebben geleden van ƒ4,2 miljard in het jaar 2000.

Free Record Shop gaat beginnen met de verkoop van MP3-spelers, Palmcomputers en start samen met Agfa een fotoservicedienst. Wie zijn rolletje inlevert ziet zijn ontwikkelde foto's terug op internet. De koers daalde echter een eurostuiver naar EUR13,05.

Peter van der Tuin



 


di 3 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.