Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 3 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Stukje vlees duurder
in restaurant door mkz

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - Een stukje vlees in een restaurant is door de mond- en klauwzeercrisis zo'n 10 tot 15 procent duurder geworden.

De Stichting Horeca Nederland (SHN) heeft haar leden geadviseerd de hogere vleesprijzen aan de klanten door te berekenen. Vanwege de mkz-crisis zijn deze prijzen gestegen.

"Je kunt nooit weten hoe de epidemie zich ontwikkelt", zegt de horeca-ondernemer H. Lenting in Doetinchem. Hij rekent zo'n twee gulden meer per lapje vlees.

Volgens een woordvoerster van SHN kunnen klanten van de restaurants alom begrip voor de prijsverhoging opbrengen.

Schade

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland heeft berekend dat 10.000 midden- en kleinbedrijven door de mkz-crisis al zo'n 200 miljoen gulden schade hebben geleden. MKB gaat ervan uit dat zij de afgelopen maand zo'n 10 procent minder omzet hebben gedraaid.

Vooral bedrijven in de landbouwmechanisatie en grondwerkzaamheden zijn in de problemen gekomen. Zo'n 3000 bedrijven liggen stil omdat de landbouwsector bijna geen opdrachten verstrekt. Verder zijn 2000 bedrijven in de toeristensector gedupeerd en tevens ongeveer 2000 in de handel en transport, waaronder olie en veevoeder. Zeker 3000 firma's in de detailhandel, dienstverlening en constructie- en installatiebedrijven derven omzet.

MKB wil zo snel mogelijk praten over een financiële regeling voor de getroffen ondernemers met de bewindslieden van Economische Zaken, Landbouw en Sociale Zaken. Bij de watersnood in 1995 werden ondernemers door het kabinet voor hun omzetderving gecompenseerd.

De supermarkten daarentegen hebben niets te klagen. Door de mkz-uitbraken draaien ze volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) juist meer omzet.

Na de eerste uitbraak op 22 maart ging Nederland massaal hamsteren. Veel consumenten sloegen vooral lang houdbare melk in uit vrees voor een zuiveltekort, veroorzaakt door het vervoersverbod. Daarnaast werden ook ook vlees, dier- en babyvoeding en zelfs appelmoes ingeslagen.

Hierdoor raakten zuivel- en vleesproducten uitverkocht. Bijna de helft van de winkeliers zag de omzet in deze productgroepen tussen 20 en 30 procent stijgen.

Toch bestrijdt het CBL dat de winkeliers winst maken door de mkz-crisis. "Door de hamsterwoede moesten de vakken veel vaker worden gevuld, kwamen leveranciers vaker langs en werd meer personeel ingeschakeld", aldus een woordvoerder.

Inmiddels hebben ruim 2000 bedrijven bij het ministerie van Sociale Zaken werktijdverkorting voor hun in totaal circa 33.000 werknemers aangevraagd. Door de mkz-crisis is er bijna geen werk voor slachterijen, transporteurs en leveranciers.

Zeven preventief geruimde hertenfokkerijen eisen een hogere schadevergoeding van het departement van Landbouw. De fokkerijen, die eind februari werden geruimd, hadden kort daarvoor dieren uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd. Volgens hun advocaat G. Spong hebben de ondernemers een schadevergoeding per gedood hert aangeboden gekregen. "Maar mijn cliënten willen ook hun omzetschade vergoed hebben."




 


di 3 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.