Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 30 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  UPC baas in Duitse kabelaar

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Kabelbedrijf UPC gaat de activiteiten in Duitsland samenvoegen met die van Primacom, de Duitse branchegenoot waarin het nu al een belang heeft van 25%. De nieuwe onderneming, nu nog 'New Primacom' geheten, krijgt in plaats van het huidige bedrijf een notering aan de beurs van Frankfurt.

De constructie, die in het derde kwartaal van dit jaar moet worden afgerond, komt grotendeels tot stand via een asset deal: beide partijen brengen dochterbedrijven in en krijgen in ruil daarvoor aandelen in de nieuwe onderneming. UPC krijgt overigens een meerderheidsbelang van 52%. De kabelaar brengt vier zaken in: het vorig jaar geacquireerde Duitse EWT/tss (goed voor 570.000 aansluitingen), de optie op het eveneens Duitse Telecolumbus (530.000 abonnees, nu nog eigendom van Deutsche Bank), het belang in Primacom en het relatief kleine Alkmaarse kabelbedrijf CAI (42.000 klanten).

Voor CAI ontvangt UPC EUR50 miljoen in contanten. Dit bedrijf zal worden samengevoegd met de eveneens in Noord-Holland gesitueerde Nederlandse activiteiten van Primacom, Multikabel, goed voor 300.000 abonnees. "Kijk je op de kaart, dan zie je voor Multikabel een witte vlek voor Alkmaar", aldus UPC-woordvoerder Bert Holtkamp. "En dat was voor ons nu juist een losstaande activiteit."

Ook in Duitsland, waar Primacom met een miljoen abonnees heeft, zijn beide bedrijven in dezelfde regio (Berlijn en omgeving) actief. Door de krachten te bundelen kan er worden bespaard op de kosten voor infrastructuur en marketing, zo is de redenering. Samen zijn UPC en Primacom goed voor de derde plek op de Duitse 'kabelranglijst'.

Daarnaast krijgt UPC door de deal de beschikking over een "Duits financieringsvehikel", aldus Holtkamp. Extra geld kan NewPrimacom goed gebruiken, want de Duitse kabelnetwerken zijn vergeleken met die in Nederland sterk verouderd en veelal alleen geschikt voor tv-ontvangst. Voor telefonie en internet (waarbij ook informatie wordt verzónden), twee belangrijke pijlers onder de UPC-strategie, is een grotere capaciteit noodzakelijk. Duitsland is sowieso al een moeilijke markt, gezien het relatief hoge marktaandeel van satellietschotels.

Volgens analist Danny van Doesburg (Van Lanschot) is de Duitse stap onderdeel van het masterplan van John Malone, topman van Liberty Media, dat de meerderheid van de UPC-moeder UnitedGlobalCom (UGC) in handen heeft. "UPC heeft geld nodig om de resterende 75% van Telecolumbus te kopen. Malone is de beschermengel die het geld ervoor heeft. Vervolgens is het logisch dat New Primacom wordt samengevoegd met de kabelactiviteiten van Deutsche Telecom, die Liberty Media onlangs in samenwerking met een investeringsmaatschappij heeft gekocht."

Op de korte termijn zal de Duitse deal beleggers in UPC, die de koers van het aandeel hebben zien instorten, weinig verder helpen. Van Doesburg: "Voor hen is het niet de ontsnappingsmogelijkheid, die een overname van UPC zou kunnen bieden. Het gaat er UPC nu vooral om bij de financiers nieuwe hoop te wekken. Want UPC bestaat bij de gratie van banken." Naar verwachting zal de schuld van de kabelreus, eind 2000 ruim EUR8 miljard, eind dit jaar zijn opgelopen tot EUR9 à EUR9,5 miljard. Aanstaande maandag komt het concern met de jaarresultaten.




 


vr 30 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.