Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 30 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN bederft Legio-feestje

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Uitgerekend in het jaar dat Legio Lease zijn tienjarig bestaan vierde met een recordproductie nog wel, van 51.000 nieuwe contracten en een inleg van EUR518 miljoen gooit een beurskrach roet in het eten.

Leverde de met geleend geld aangeschafte aandelenpakketjes Legio-klanten tot aan het vierde kwartaal van 2000 nog 'tientallen procenten' rendement op jaarbasis op, in de maanden die volgden, werd dat rap minder. "KPN heeft het feestje voor onze Legio-beleggers verstoord", constateerde Legio-moeder Labouchere gisteren dan ook.

Het aandeel KPN, prominent aanwezig in het mandje aandelen van Legio Lease, maakte de afgelopen 12 maanden een indrukwekkende koersval van EUR66,75 (eind maart 2000) tot ruim EUR11 (gisteren). Voor de grootste groep Legio-beleggers bleef de schade desalniettemin beperkt, stelden bestuursvoorzitter Chris Bierman en vice-voorzitter Peter Cornet van Labouchere tijdens een toelichting op de jaarcijfers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Legio-beleggers verliezen.
"Van de 40.000 Legio-beleggers die hun contract de afgelopen maanden zagen aflopen, boekte 80% nog altijd een rendement van 14%", zei de laatste ('uit het hoofd'). "Vijf procent realiseerde een rendement van 0 à 10% en zo'n 2000 beleggers, zij die hun contract de afgelopen week zagen aflopen, profiteerden alleen van de rente-aftrek" (van de lening waarmee de aandelen geleasd worden). Het ergste leed is daarmee geleden, voegde Cornet eraan toe, want in het nieuwe Legio-pakket zit het aandeel KPN niet meer.

KPN was niet de enige die voor een teleurstelling bij Legio zorgde, gaven Bierman en Cornet toe. Eind 2000 zette de Labouchere-dochter vier beleggingsfondsen in de markt, maar: "De verkoop daarvan verliep minder mooi dan we hadden gehoopt." Dat had alles te maken met de marktomstandigheden, verdedigde Bierman zich. Met de lange-termijnvisie die professionele marktpartijen zo kenmerkt, verwacht de bestuursvoorzitter echter dat de marktomstandigheden wel weer aan zullen trekken vroeg of laat.

Goed nieuws was er ook. Zo zag Labouchere die naast Legio de merken Alex en Bank Labouchere voert de nettowinst over 2000 met 39% stijgen tot EUR118,1 miljoen. De baten stegen van EUR246,0 miljoen (in 1999) tot EUR339,1 miljoen en de lasten van EUR122,5 miljoen tot EUR167,7 miljoen. Alle bedrijfsonderdelen droegen aan de voortgaande groei van de nettowinst bij, maar gezien de onzekere economische vooruitzichten en de koersschommelingen op de financiële markten onthield Labouchere zich gisteren nog maar even van een winstverwachting voor dit jaar.

Nu de groep eenmaal is overgenomen door het Belgisch-Frans-Luxemburgse Dexia wil Labouchere ook werk maken van groei in het buitenland. Zo zullen de leaseproducten van Legio nog dit jaar in België worden aangeboden, via de 1500 verkooppunten van Dexia. Ook internet-broker Alex trekt de landsgrens over, eveneens naar België. Wat betreft Legio wordt voor dertien andere landen bekeken wat daar de mogelijkheden zijn (markttechnisch, maar vooral ook fiscaal). Met Alex overweegt Labouchere daarnaast uitbreiding in Spanje.




 


vr 30 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.