Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 30 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Heineken Holding zet eigen toekomst op agenda

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Heineken Holding, de houdstermaatschappij van ruim de helft van de aandelen brouwerij Heineken, gaat op de komende aandeelhoudersvergadering praten over de eigen toekomst. Op verzoek van een groep aandeelhouders komt het verschil in waardering tussen de aandelen Holding en de aandelen Heineken ter discussie.

Dit is gisteren meegedeeld door Profima, een beleggersgroep die opereert vanuit België en Zwitserland. Een woordvoerder van Heineken Holding bevestigt dat "op verzoek van aandeelhouders" dit punt op de agenda staat.

Heineken Holding bezit iets meer dan de helft van de aandelen Heineken. De Holding is op zijn beurt voor iets meer dan de helft in handen van Freddy Heineken. Via deze getrapte wijze controleert Freddy Heineken de gehele brouwerij terwijl hij slechts een kapitaalsbelang heeft van een kwart.

Zowel Heineken als Heineken Holding zijn aan de Amsterdamse beurs genoteerd. Het enige bezit van de Holding is iets meer dan de helft van het pakket Heineken. Er staan evenveel aandelen Holding uit als de helft van de aandelen Heineken. Als de waardering van de Holding gelijk zou zijn aan de waardering van Heineken, zouden de koersen van beide aandelen overeen komen. In de praktijk echter is er al lang een groot verschil. In de afgelopen jaren is dat verschil zelfs flink toegenomen.

Profima heeft een groep aandeelhouders verzameld die pogingen doet om dit verschil te verkleinen of weg te werken. Eén van de manieren daarvoor is de liquidatie van de Holding en de waarde uitkeren aan de aandeelhouders. Dan raakt Freddy Heineken echter zijn greep op de brouwerij kwijt.

Een andere voor de hand liggende manier om de koers van Holding te steunen, is het inkopen van eigen aandelen.

Dat de kwestie ter sprake komt tijdens de komende aandeelhoudersvergadering (eind april) wil niet zeggen dat Freddy Heineken of het bestuur van de Holding welwillend staan tegenover de wensen van de groep beleggers. De Holding heeft tot nu toe altijd consequent vastgehouden aan de bestaande structuur. "Als aandeelhouders hierover willen praten, dan is de aandeelhoudersvergadering daar een goede plaats voor", aldus de woordvoerder van Heineken Holding.

Sinds de groep rond Profima vorig jaar december uit de anonimiteit trad, is het verschil tussen beide aandelen overigens al flink afgenomen. Beleggers verwachten dat de Holding activiteiten zal ontplooien om de waarde van het aandeel op te voeren. Gisteren kreeg dit weer een versnelling. Nadat via de internetsite www.dft.nl bekend was geworden dat op de aandeelhoudersvergadering de toekomst van Heineken Holding ter sprake komt, liep het aandeel op. Uiteindelijk sloot Heineken Holding met een winst van EUR1,45 op EUR44,45. Heineken ging een euro vooruit op EUR59,75.

Eén van de problemen van de structuur rond Heineken is het feit dat de vrije verhandelbaarheid van de aandelen beperkt is omdat de helft in handen is van de Holding. Een ruime mate van vrije verhandelbaarheid is bij veel belangrijke indices een voorwaarde om opgenomen te worden. De groep beleggers rond Profima vreest dat Heineken uit een aantal indices gezet zal worden waardoor het aandeel in waarde zal dalen.

In de mededeling die Profima gisteren heeft uitgegeven wordt er nadrukkelijk op gewezen dat de actie niet bedoeld is om Freddy Heineken van zijn troon te stoten: "Uiteraard zijn wij ons bewust van de zeer belangrijke bijdragen van de heer A. Heineken aan het grote succes van het Heineken concern. Onze actie is dan ook niet gericht op het aanvechten van de zeggenschap van de heer/ de familie Heineken, maar op het anticiperen op de gewijzigde omstandigheden van de financiële markten, zodat het koersverschil, zoals vroeger het geval was, minder nadelig is voor de andere aandeelhouders."

Mocht overigens de komende aandeelhoudersvergadering niet gunstig verlopen voor de Profima-groep dan overwegen deze beleggers een gang naar de Ondernemingskamer. Ze willen het bestuur van de Holding aanklagen omdat die onvoldoende actie zou ondernemen om de belangen van àlle aandeelhouders te dienen.




 


vr 30 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.