Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 30 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nieuwe koers FNV

door vergrijzing

   
 

UTRECHT - De FNV, Federatie Nederlandse Vakbeweging, wordt als eerste grote maatschappelijke organisatie in ons land met de ingrijpende gevolgen van de vergrijzing geconfronteerd. Na vele jaren van stijgende ledenaantallen heeft het FNV het afgelopen jaar voor het eerst een daling van rond de 7000 leden moeten incasseren.

Nog opmerkelijker is dat de gemiddelde leeftijd van de 1,2 miljoen vakbondsleden tot 45 jaar is gestegen. Bovendien is maar liefst 37 procent van het aantal leden 50-plusser. Met als gevolg dat binnen afzienbare tijd 440.000 leden aan hun pensioen toe zijn. Dit terwijl het FNV slechts rond de 55.000 leden (5 procent) onder de 25 jaar telt.

De ingrijpende ontwikkeling is voor de FNV-top aanleiding om een nieuwe koers in te slaan, zo bevestigde gistermiddag woordvoerster Els Tieman.

Om oudere leden na hun pensioen vast te kunnen houden, hebben vertegenwoordigers van het FNV de Samenwerkende Ouderenbonden CS0 aangeboden om een duo-lidmaatschap aan te gaan.

Volgens CSO-voorzitter drs. Jos Sturkenboom, moeten de seniorenorganisaties het aanbod nog met hun achterban bespreken en is er zeker geen besluit voor de algemene ledenvergadering van het FNV op 12 en 13 juni te verwachten.

"Er is voor de ouderenbonden, met bij elkaar ruim 650.000 leden, geen directe noodzaak omdat zij zich al zelfstandig tot belangenbehartigende organisaties hebben ontwikkeld, waarmee door de politiek terdege rekening wordt gehouden", aldus Sturkenboom.

Het FNV zal onder het motto 'Samen doen, wat samen kan' een ambitieus vijfjarenplan aan de komende ledenvergadering voorleggen. Daarin wordt voorgesteld om van de vakbond een meer dienstverlenende en efficiënte organisatie te maken met een gevarieerd lidmaatschap voor leden van aanverwante organisaties, die daarmee van een aantal basisdiensten gebruik kunnen maken, aldus FNV-woordvoerster Els Tieman.




 


vr 30 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.