Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 30 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak sluit onveranderd
   
 

AMSTERDAM - Ondanks acht uur handelen leek het gistermiddag om vijf uur warempel wel alsof het Damrak zijn deuren dicht had gehouden. Net als woensdag sloot de AEX-index namelijk op 552,77, ofwel onveranderd. Daarmee leken beleggers voorbij te gaan aan een nieuwe koersval op de technologiebeurs Nasdaq woensdag en het feit dat de Europese Centrale Bank (ECB) afzag van een renteverlaging. Zo'n rentestap werd weliswaar niet verwacht, maar er werd stiekem wél een beetje op gehoopt.

"We hebben een fantastische dag achter de rug", constateerde een handelaar tevreden én verbaasd. Want een echte aanleiding voor het wegwerken van een tussentijds verlies van 2%(!) was er niet. "Ík heb althans geen bericht of nieuwsfeit kunnen ontdekken die de omslag kan verklaren."

Van de 25 AEX-fondsen eindigden uiteindelijk acht lager, één onveranderd en 16 hoger. Grootste procentuele dalers waren KPN-deelneming KPNQwest (-12,7% op EUR12,00), telco Versatel (-10,2% op EUR5,45) en kabelbedrijf UPC (-6,8% op EUR7,03), grootste stijgers bankverzekeraar Fortis (+3,2% op EUR28,42) en chemieconcern Akzo Nobel (+3,0% op EUR48,90).

UPC maakte gisteren bekend zijn belang in het beursgenoteerde Duitse kabelbedrijf Primacom uit te breiden van 25% tot 52%. De transactie, door middel van een aandelenruil en inbreng van activiteiten, levert een nieuwe onderneming op met een omzet van ongeveer EUR200 miljoen, een winst voor belasting, rente en afschrijving (ebitda van EUR88 miljoen en een schuldenlast van EUR880 miljoen.

VNU (-EUR0,95 op EUR41,20) had te lijden van het bericht dat een in februari van dit jaar aangekondigde versnelde terugkoop van converteerbare obligaties de uitgever dreigt op te zadelen met een strop van ƒ17 miljoen. Oorzaak: de recente koersdaling van het aandeel VNU op de Amsterdamse effectenbeurs.

Volgens Het Financieele Dagblad wil VNU eigenlijk niet terugkopen, maar hoopt de uitgever dat de obligatiehouders hun stukken omwisselen in aandelen. Omwisselen is echter alleen interessant als de koers van VNU op 4 april boven de EUR41,35 ligt.

Is dat níet het geval, dan converteren de aandeelhouders niet en krijgt VNU de obligaties aangeboden. Deze moet de uitgever vervolgens financieren door een banklening en daar betaalt VNU meer rente over dan bij de oorspronkelijke obligatie.

Bankverzekeraar ING Groep (+EUR1,67 op EUR73,00) profiteerde van berichten in de Vlaamse krant de Financieel Economische Tijd. Die meldde dat ING zijn Belgische verzekeringsdochters wil groeperen onder één centraal bestuur. Het nieuwe Nederlandse management zou de synergiemogelijkheden tussen de bedrijven moeten onderzoeken en een reorganisatie voorbereiden. Een woordvoerster bevestigde het bericht.

In die andere Vlaamse krant, De Standaard, viel te lezen dat KPN Orange, de Belgische dochter van belbedrijf KPN gaat bezuinigen. Volgens topman Yves Farjot kunnen de kosten met 10% omlaag door te besparen op productiemiddelen en het uitstellen van investeringen. Banen zouden er bij KPN Orange níet op de tocht staan. Op het Damrak sloot KPN onveranderd op EUR11,36.

Hield de AEX-index de voeten dus droog, de Midkap- slaagde daar niet in. Aan het eind van de dag resteerde een verlies van 5,12 punten (0,89%) op 570,00. Vijftien fondsen moesten terug, twee sloten onveranderd en acht mochten bijschrijven.

Grootste dalers waren ict-dienstverleners CMG (-7,8% op EUR10,10), Unit4 (-6,4% op EUR40,70) en Landis (-5,2% op EUR8,15); grootste stijgers toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie ASM International (+4,9% op EUR19,20) en vis- en veevoerleverancier Nutreco (+3,3% op EUR47,55).

Koerswinst was er ook voor houdstermaatschappij Heineken Holding (+3,4% op EUR44,45). Gisteren werd bekend dat het beleggingsvehikel bereid is om tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders te discussiëren over de positie van de houdstermaatschappij ten opzichte van bierbrouwer Heineken.

Het agendapunt is afgedwongen door een groep ontevreden beleggers die een eind wil maken aan het koersverschil tussen aandelen in de holding en aandelen in Heineken zelf. De geringe verhandelbaarheid van aandelen in de holding zorgen er voor dat ze minder waard zijn dan aandelen in Heineken. Van die zogenoemde discount willen de dissidenten af.

René Lukassen



 


vr 30 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.