Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 30 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Euro zakt weer weg na handhaven rentepeil ECB

Van onze correspondent

   
 

FRANKFURT - De euro heeft gisteren wederom fors terrein prijs moeten geven toen een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) uitbleef. Analisten gaan er nu vanuit dat de ECB de rente in april verlaagt en dan wellicht zelfs niet met een kwart maar met een half procent. Enkele minuten na het bekend worden van het besluit van de ECB om de rente op 4,75% te laten, verloor de euro een halve cent op $0,8821.

De afgelopen dagen hadden bestuursleden van de ECB voorzichtige hints gegeven dat de rente omlaag zou kunnen, onder meer doordat de inflatie langzaam onder controle kwam. Maar begin deze week zakte de groei van de geldhoeveelheid toch minder dan verwacht en dat was de reden voor de ECB om haar kruit nog even droog te houden.

Ondertussen hebben de Amerikaanse en de Japanse centrale bank de rente al verlaagd om de groei te stimuleren de ECB wordt vooral door Duitsland (waar de groei echt is ingezakt) gevraagd de rente te verlagen. De euro reageert de laatste tijd meer op Europese groeicijfers dan op renteverschillen. De berichten over de inzakkende Duitse groei hebben de euro onder druk gezet en een renteverlaging maakt de eenheidsmunt op het oog niet attractiever, maar stimuleert wel de groei in de EU-zone zodat die dit jaar met circa 2,5% hoger uit kan vallen. En dat willen de beleggers horen om in de euro te blijven investeren.

Op 11 april komt het ECB-bestuur weer bijeen en houdt voorzitter Duisenberg zijn maandelijkse persconferentie. Dan zijn er ook meer gegevens bekend over de ontwikkeling van de Amerikaanse en Europese economie. De ECB heeft de rentevoet niet meer veranderd sinds oktober omdat de inflatiecijfers dik boven de norm van 2% bleven. Daarvoor koos de ECB vaak voor veranderingen met een half procent in plaats van een kwart, volgens analisten de enige manier om de markten voor te blijven.

De yen dook gisteren tot nieuwe dieptepunten ten opzichte van de euro en de dollar, de Japanse beursindex verloor 5% en drukte daarmee de ernstige bezorgdheid uit over de toestand van het Japanse bedrijfsleven. De teleurstellende Japanse productiecijfers over februari vormden de zoveelste nagel aan de doodskist van de Japanse economie.

De meeste analisten begrepen niet goed waarom de ECB de rente nu meteen niet verlaagde, terwijl de hele markt er toch rekening mee houdt dat dit binnen afzienbare tijd gaat gebeuren. "Wat verandert er tussen nu en 11 april, waarschijnlijk niet veel, of het moet zijn dat er nog meer bevestigingen komen van een inzakkende Amerikaanse economie. Dat zou de deur openzetten voor een rentedaling met een half procent", aldus ING Barings in Londen. De eurorente staat nu op 4,75%, de Amerikaanse op 5%.




 


vr 30 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.