Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 30 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bush paait EU
met belofte
klimaatoverleg

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL/NEW YORK - De Amerikaanse president George W. Bush blijft bereid tot internationaal overleg over bestrijding van het broeikaseffect, ook al heeft hij de doodsteek toegebracht aan het klimaatverdrag van Kyoto. De president zei gisteren met bondgenoten te zullen samenwerken om vermindering van de uitstoot van broeikasgassen te bewerkstelligen.

"Maar ik accepteer geen plan dat schade toebrengt aan onze economie", aldus Bush in een reactie op de storm van kritiek die wereldwijd losbrak nadat duidelijk werd dat het Witte Huis het klimaatverdrag niet wil uitvoeren.

Bush ontving gisteren de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder die mede namens de Europese Unie zijn grote zorgen uitsprak over de Amerikaanse beslissing. Minister Jan Pronk (Milieu) is halsoverkop naar Washington vertrokken om zelf uit te zoeken hoe de VS nu over de klimaatproblemen denken.

De Europese Unie waarschuwde Bush gisteren dat zijn politieke relaties met de rest van de wereld onder druk zullen komen te staan als hij bij zijn beslissing blijft om uit het Kyoto-akkoord te stappen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Bush. (Foto: REUTERS)
"Dit is niet zomaar een milieuaangelegenheid die je zomaar kan negeren", stelde eurocommissaris Wallström (Milieu) gisteren in Brussel. "Het gaat om internationale relaties en handelspolitiek. In die context moet je het zien."

Wallström wil echter nog niet met sancties dreigen als de VS Kyoto blijven boycotten. De Zweedse commissaris reist volgende week met een EU-delegatie naar Washington om opheldering te vragen aan de regering-Bush.

De regering-Bush nam twee weken geleden al feitelijk afstand van het Kyoto-verdrag door af te zien van het voornemen om energiebedrijven te dwingen tot een forse reductie van de uitstoot van kooldioxide (CO2). De president verdedigde het besluit door te wijzen op het gevaar van een nationale energiecrisis.

In de VS ontbreekt volgens Bush de infrastructuur voor het als gevolg van de reducties noodgedwongen overschakelen van kolen- naar gasgestookte centrales. "Er zijn eenvoudigweg niet genoeg pijpleidingen om het schonere aardgas te transporteren", aldus Bush gisteren. Het Witte Huis is tegen de achtergrond van de teruglopende economie ook bevreesd voor prijsstijgingen. De VS zijn verantwoordelijk voor eenderde van de CO2-uitstoot op aarde.

Bush keerde zich tijdens de verkiezingscampagne al tegen het uit 1997 daterende protocol van Kyoto, waarin meer dan 100 landen afspraken om de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, uiterlijk in 2012 terug te brengen met gemiddeld 5,2 procent vergeleken met het niveau uit het 'referentiejaar' 1990. Tot nog toe heeft geen enkel industrieland het verdrag bekrachtigd.




 


vr 30 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.