Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 30 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Twee stakingen op spoor
door oorlog bonden

door Jeroen Hendriks en Dominique Weesie

   
 

UTRECHT - Het spoor wordt volgende week geteisterd door verschillende stakingen, georganiseerd door twee afzonderlijke bonden. Tussen de twee grootste spoorwegvakbonden, FNV Bondgenoten en de radicale VVMC, is een koude oorlog uitgebroken. In plaats van een breed front te vormen voor een algehele treinstaking, zoals gebruikelijk, woedt een bikkelharde strijd om conducteurs en machinisten aan zich te binden.

Het gevolg is dat de treinreiziger maandag rekening met acties van VVMC-leden moet houden, terwijl de achterban van FNV Bondgenoten (en ook CNV) donderdag het werk zal neerleggen.

De Tweede Kamer ziet de 'bondenoorlog' met verbijstering aan. De onderlinge verdeeldheid maakt het hoogopgelopen conflict alleen maar lastiger, stellen VVD, CDA en D66.

Wrevel

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Het spoor wordt volgende week geteisterd door verschillende stakingen, georganiseerd door twee afzonderlijke bonden.
Met name de opstelling van de VVMC wekt veel wrevel. De VVMC is een zogeheten categorale bond; ze hebben alleen machinisten en conducteurs als lid. CNV en FNV Bondgenoten hadden samen met de VVMC afgesproken om na het mislukte overleg met de NS-directie in eerste instantie publieksvriendelijke acties te gaan voeren.

Reizigers hadden dinsdag en woensdag gratis gebruik van de trein kunnen maken. Mocht de NS-top niet door de knieën gaan, dan zou donderdag een algehele staking volgen. CNV en FNV waren dan ook verbijsterd toen de VVMC woensdag plotseling zonder overleg aankondigde maandag al het spoor plat te gooien.

Hierdoor zijn ook de publieksvriendelijke acties van CNV en FNV Bondgenoten van de baan. "Het heeft weinig zin als wij reizigers twee dagen gratis willen vervoeren, terwijl de conducteur aangesloten bij de VVMC gewoon kaartjes gaat knippen. Als er al een trein rijdt", aldus een verbolgen FNV-bestuurder A. van den Berg, die liever de reiziger te vriend had gehouden."

De VVMC heeft NS tot zondag de tijd gegeven alsnog in te binden. De NS-directie beraadt zich op het ultimatum. Vandaag zal de NS waarschijnlijk aankondigen naar de rechter te stappen. Zondagmiddag hebben directie en commissarissen nog een gesprek met minister Netelenbos (Verkeer), die een speciaal NS-team op haar ministerie heeft aangesteld, met maar één opdracht: de impasse te doorbreken.




 


vr 30 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.