Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 30 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Alles moet uit
de kast gehaald'

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - LTO-Nederland kan zich goed vinden in de plannen van minister Brinkhorst (Landbouw) om in verband met de mond- en klauwzeercrisis twee provincies af te grendelen. "We kennen het plan nog niet, maar kunnen ons deze strategie wel voorstellen", reageerde voorzitter Siem Jan Schenk van de melkveehouders van boerenorganisatie LTO-Nederland gisteravond. "Er moet zo diep mogelijk worden ingegrepen om de verspreiding van het virus in te dammen. Alles moet uit de kast worden gehaald."

Met drie nieuwe mkz-besmettingshaarden die kwam het totaalaantal gisteren op tien. Het gaat volgens het ministerie van Landbouw om twee naast elkaar gelegen bedrijven in Oosterwolde en een in Kootwijkerbroek, alle in de provincie Gelderland. De bedrijven zijn al geruimd. Kootwijkerbroek (gemeente Barneveld) is het eerste geval op de Veluwe.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (413x512, 46kb)
Mkz in Nederland. (Foto: ANP)
De mkz-verdenking in het Gelderse Beesd bleek vals alarm te zijn. De vervoersbeperkingen in de tien kilometer rond het verdachte bedrijf zijn opgeheven. In totaal zijn nu nog vijf bedrijven verdacht in Maren-Kessel, Sprang-Capelle, Berghem/Oss, Oene en Vaassen.

Fouten

LTO pleitte er eerder gisteren nog voor dat Brinkhorst meer mensen zou inzetten om de crisis aan te pakken. "De Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees heeft een groot gebrek aan mensen. Daardoor worden er soms grote fouten gemaakt en dreigt de zaak uit de hand te lopen", stelde LTO-voorman Gerard Doornbos.

Volgens Doornbos is de RVV bij een aantal besmette bedrijven niet meteen alle diertransporten nagegaan. "Het zou me dan ook niets verbazen als er straks mkz in een heel ander gedeelte van ons land opduikt."

Door het capaciteitsprobleem bij de RVV kan er soms niet snel genoeg worden geruimd. "Dat was in Oosterwolde het geval", aldus Doornbos. Volgens de boerenvoorman had snellere ruiming daar mogelijk kunnen voorkomen dat een aangrenzend bedrijf besmet raakte. Nu werd dat bedrijf pas geruimd toen de dieren daadwerkelijk mkz-verschijnselen vertoonden.

"Door een gebrek aan mensen loopt het ministerie achter het virus aan. Daarom zouden mensen die nu thuiszitten, moeten worden ingezet. Bijvoorbeeld veeartsen, vervoerders en mensen van andere dienstverlenende agrarische bedrijven", aldus Doornbos.

Hij pleitte nog eens uitvoerig voor het ruimen van mkz-besmette of -verdachte bedrijven. "Dat is de enige manier om het virus snel te stoppen. Ik roep onze achterban dan ook op niet meer te gaan dwarsliggen als er moet worden geruimd. Dat gaat kostbare tijd kosten."

LTO ziet nog niets in 'onderdrukkende vaccinatie', zoals in Groot-Brittannië. "Dan mogen we twee jaar lang niets uitvoeren en dat betekent vrijwel het einde van de Nederlandse veehouderij. Dan is het middel erger dan de kwaal."

De Belgische en Duitse autoriteiten hebben een aantal grensovergangen gesloten. Een groot aantal kleine wegen tussen Nederland en België zal worden gebarricadeerd.

In het Europees Parlement tekent zich inmiddels een meerderheid af vóór preventieve vaccinaties van vee in gebieden waar nog geen mkz is uitgebroken en vóór inenting van beesten in dierentuinen. Volgende week komt het parlement in Straatsburg bijeen.




 


vr 30 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.