Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 30 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Huwelijk nog dit jaar

door Jan-Kees Emmer en Sjuul Paradijs

   
 

DEN HAAG - Prins Willem-Alexander en zijn Argentijnse vriendin Máxima Zorreguieta gaan trouwen. Naar alle verwachting kondigt premier Kok nog vandaag de verloving van het al bijna twee jaar verliefde stel aan. Het paar zal nog dit jaar in het huwelijk treden. Bij de aankondiging van de verloving zal Jorge Zorreguieta, de omstreden vader van de bruid, niet aanwezig zijn.

Hij bevond zich gisteren nog in Buenos Aires. Máxima's vader was minister van Landbouw tijdens het brute Argentijnse militaire bewind van generaal Videla.

Sprookje

Daarmee komt Kok tegemoet aan de grote bezwaren tegen Jorge Zorreguieta's aanwezigheid tijdens de officiële aankondiging. In een deel van de Nederlandse samenleving bestaat grote aversie tegen vader Zorreguieta, maar tegen het sprookjeshuwelijk zijn er nauwelijks bezwaren.

Premier Kok stelde eerder deze week de ministers vertrouwelijk op de hoogte van de voorgenomen verloving. Gistermiddag werden ook alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer afzonderlijk in het Torentje van de minister-president over de ontwikkelingen geïnformeerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Willem-Alexander kijkt verliefd naar zijn Máxima. De foto werd gemaakt toen de gasten het privé-verjaardagsfeest van de Koningin, op 31 januari jl. in het Stedelijk Museum te Amsterdam, verlieten. De openlijke aanwezigheid van zijn vriendin was al een teken hoe serieus hun relatie is. (Foto: PVW/RENI VAN MAREN)
Vanochtend worden de bewindslieden tijdens de ministerraad officieel door Kok bijgepraat en wordt hen gevraagd in te stemmen met een wetsvoorstel ter goedkeuring van het huwelijk. Kort daarna zal premier Kok een verklaring aan het volk afleggen. Daarbij zal hij ingaan op de gevoeligheden rond het toekomstige huwelijk en de rol van vader Zorreguieta in het protocol.

Prins Willem-Alexander en Máxima zullen vermoedelijk snel daarna in de openbaarheid kond doen van hun wederzijdse liefde en hun toekomstplannen. Het is niet bekend waar deze gebeurtenis vandaag plaatsvindt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Eindelijk zekerheid na twee jaar geruchten.
Premier Kok neemt vandaag de eerste horde op weg naar de koninklijke trouwpartij. De afgelopen maanden vroeg de PvdA-leider de Tweede Kamer een radiostilte in acht te nemen over de mogelijke trouwplannen van de kroonprins.

De leden van de Tweede en Eerste Kamer gaan, op een enkele uitzondering na, zeker akkoord met het wetsvoorstel waarin toestemming voor het huwelijk wordt gevraagd. Zelfs GroenLinks heeft geen bezwaren.

'Geweldig voor ze!'

Nadat gisteravond de eerste berichten over de verloving van prins Willem-Alexander en Máxima doorsijpelden, was menigeen unaniem in zijn of haar mening: "Eindelijk het is zover: geweldig voor ze!"

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta. (Foto: Eigen foto)
Op de donderdagse koopavond reageerde het winkelend publiek in Amsterdam zelfs opgelucht. "Het is eindelijk zover. Heel Nederland hoort het dus vandaag, maar wat zullen Alexander en Máxima vooral zélf opgelucht zijn. De druk voor die twee werd de laatste tijd wel erg zwaar", aldus een echtpaar in de hoofdstedelijke Bijenkorf.

In Rotterdam werd de bijna-aankondiging met gejuich ontvangen. In menig café werd een pilsje extra getapt. Op de Coolsingel zong een enkeling al wat voorbarig: "Oranje Boven".

Leiden vierde op de eigen wijze alvast een voorproefje op wat nog komen gaat. "Alexander en Máxima, dus toch: eindelijk weer even lachen na de kater van Portugal-Oranje. Dat hebben ze perfect getimed", klonk het vrolijk in één der vele kroegen.

Kok kwaad om uitlekken

Premier Kok is kwaad op de fractievoorzitter die het nieuws over de voorgenomen verloving tussen kroonprins Willem-Alexander heeft laten lekken.

De minister-president heeft de fractievoorzitters op het hart gedrukt hun mond te houden over het Huwelijk van het Jaar. Vice-premier Jorritsma ontkende gisteravond desgevraagd glashard dat zij met Kok over de ophanden zijnde verloving heeft gesproken. "Er klopt helemaal niets van", aldus Jorritsma met een stalen gezicht.

De andere vice-premier Borst wilde het grote nieuws ontkennen noch bevestigen en verwees naar premier Kok. "Waar verliefd is, en er is verliefd, wordt ook verloofd. Heb geduld!" zo zei de D66-bewindsvrouw letterlijk.

Oranjeverenigingen dolblij

De Oranjeverenigingen in ons land hebben gisteravond verheugd gereageerd op het nieuws, dat de verloving van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta vandaag officieel bekend wordt gemaakt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Maxima Zorreguieta verbergt haar gezicht achter haar haar als zij met prins Willem-Alexander het prive-verjaardagsfeest van koningin Beatrix in het Stedelijk Museum in Amsterdam verlaat. (Foto: ANP)
"Het zat eraan te komen. We hadden dit nieuws een van deze weken wel verwacht, dus wat dat betreft is het in dat opzicht geen verrassing", zo liet voorzitter mr. J.C.M. Pommer van de Bond van Oranjeverenigingen in een eerste reactie weten.

Volgens Pommer komt de aankondiging niet geheel uit de lucht vallen. "Wij denken dat Willem-Alexander straks op Koninginnedag in Drenthe zich met Máxima wil manifesteren. Hij heeft haar natuurlijk al aan een breed publiek laten zien, een aantal weken terug in Amsterdam. Maar op 30 april is het natuurlijk veel mooier. Maar voordat zoiets mogelijk is, zal er dus eerst die verlovingsaankondiging moeten zijn."

Voorzitter Pommer van de Bond van Oranjeverenigingen, waarbij bijna 400 van de in totaal zo'n 1200 oranjeverenigingen in Nederland zijn aangesloten, had zelf een aankondiging verwacht op 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander zelf. "Maar goed, nu is ook leuk."

De Nederlandse Oranjeverenigingen zeggen zich bewust niet te hebben gemengd in de kwestie-Zorreguieta. "Onze taak is het organiseren van feesten, niet het houden van politiek getinte discussies", legt Pommer uit. "Dat is een pure privé-kwestie, waar we ons niet in willen mengen. Maar persoonlijk ben ik wel nieuwsgierig hoe de aankondiging van de verloving in Nederland gaat vallen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 28kb)
Prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta. (Foto: ANP)
Hoofdredactrice R.H.F. Bouwmeester van het landelijk verschijnende blad 'De Oranjeschakel', vol met nieuwtjes en wetenswaardigheden over het Nederlandse Koninklijk Huis, noemde de aanstaande aankondiging gisteravond 'best verrassend'. "Natuurlijk hing er wat in de lucht, maar ik had eigenlijk niet gedacht dat het zou gaan gebeuren op het moment dat Nederland tot over z'n oren in een mond- en klauwzeercrisis zit. Ik had eerder gedacht dat het rond 30 april zou worden bekendgemaakt."

Desalniettemin vond ook mevrouw Bouwmeester dat het nu wel 'heel spannend' gaat worden. "Dan gaat het nu dus toch gebeuren. Ik ben benieuwd naar de trouwdatum, en waarschijnlijk met mij velen."

Voorzitter Pommer van de Bond van Oranjeverenigingen stelt dat het huwelijk tussen onze kroonprins en de knappe Argentijnse in ieder geval nog dit jaar gaat plaatsvinden. "Daar twijfelen wij geen moment aan. Alleen is nu natuurlijk de vraag: wanneer? Het zal in ieder geval na 17 mei zijn, de dag dat zijn broer Constantijn gaat trouwen met juffrouw Brinkhorst. Daarna krijg je natuurlijk de zomer, daarin zal het volgens mij ook niet gebeuren. Eigenlijk denk ik dat de trouwerij pas in het najaar zal zijn. Dat is mooi, want dan hebben wij als Oranjeverenigingen in ieder geval nog mooi de tijd om aan één groot, nationaal feest te werken!"

Prins klaar voor huwelijk

Prins Willem-Alexander treedt eerder in het huwelijk dan hij zelf heeft aangekondigd. Ooit verwees hij in een vraaggesprek naar het feit dat zijn vader al 39 was toen hij met zijn moeder in het huwelijk trad. Hij gunde zich dus voldoende tijd een goede vrouw te vinden.

Inmiddels is hij na twee jaar 'verkering' duidelijk klaar voor het huwelijk. En dat al op 33-jarige leeftijd. Ruim vijf jaar eerder dan zijn vader.

De Prins van Oranje heeft zijn wilde jaren achter de rug en heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt van een twintiger die nog niet goed weet wat zijn rol is tot een zelfbewuste dertiger die internationaal respect afdwingt als waterdeskundige.

Máxima Zorreguieta (29) heeft de afgelopen maanden als een wervelwind moeten leven. Van een rustig bestaan bij de de New Yorkse vestiging van de Deutsche Bank tot toekomstig koningin van een land dat ze daarvoor nauwelijks kende. Maar ze is een snelle leerling: Máxima zal Nederland bij haar presentatie aan het publiek in het Nederlands toespreken.

Zekerheid na jaren geruchten

Heel Nederland wist twee jaar geleden dat prins Willem-Alexander na Emily Bremers een nieuwe vriendin had: de op dat moment 28-jarige Máxima Zorreguieta, de dochter van een Argentijnse voormalige staatssecretaris voor Landbouw. Ook premier Kok werd ingelicht over de vriendschap. "Bijzonder genoeg om te melden, niet bijzonder genoeg om nadere mededelingen over te doen", aldus de premier.

Intussen is er niet alleen opwinding over de nieuwe vriendin, maar vooral ook over haar vader: een man die ooit deel uitmaakte van het militaire schrikbewind van generaal Videla, onder wiens regeerperiode tienduizenden mensen 'vermist' raakten. Zelf heeft Máxima's vader geen bloed aan zijn handen, maar hij moet volgens de beweringen van dubieuze praktijken geweten hebben. Discussies branden los.

De Tweede Kamer lijkt op dat moment in meerderheid toch wel met de keuze te kunnen leven. De behandeling door de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal is niet alleen in verband met haar vader van immens belang. Máxima kán immers, als Alexander als koning sterft, regentes worden, net als in 1890 de eveneens aangetrouwde koningin Emma. Mocht de regerend vorst dan nog dezelfde rechten hebben als nu, dan zou ze betrokken kunnen raken bij kabinetsformaties. Er kan echter ook iemand anders regent worden, bij voorbeeld de vice-voorzitter van de Raad van State.

Journalisten scharrelen die eerste dagen na het nieuws van de 'vriendschap' het levensverhaal van Máxima (17 mei 1971) bij stukjes en beetjes bij elkaar: ze komt uit een groot gezin van Spaans-Baskische afkomst uit Buenos Aires en volgde in die stad een exclusieve opleiding om vervolgens aan de Katholieke Universiteit van Argentinië economie en bedrijfskunde te gaan studeren.

Herhaling

Katholiek is ze ook, hetgeen ook al bij voorbaat hoofdbrekens oplevert: wordt ze protestant of wordt de kerkelijke inzegening op een andere manier aangepakt. Niemand zit immers te wachten op een herhaling van de commotie rond het gemengde huwelijk van Alexanders neef prins Maurits met Marilène van den Broek, waarbij protestantse leden van het koninklijk huis ter communie gingen, iets wat volgens de wetten van de katholieke kerk alleen katholieken mogen doen.

Máxima is nog voor de kennismaking met Alexander naar New York verhuisd, om te gaan werken bij de Dresdner en later de Deutsche Bank, waar ze in 1999 manager international sales op de Latin Desk wordt.

Nooit eerder is de Prins van Oranje het onderwerp van zo'n hype geweest. Toch zakt die na relatief korte tijd in: het lijkt erop dat de mededeling van premier Kok, gedaan in overleg met het hof, zijn effect heeft gehad. Wel komen er nog enkele foto's van Máxima in New York en in januari 2000 lekt uit dat Máxima met de prins mee is geweest op de 'millenniumtrip' van de koninklijke familie naar India.

In maart 2000 vertelt de RVD dat Máxima bij de Deutsche Bank in Brussel gaat werken, zodat de prins en zij elkaar beter kunnen leren kennen. Ze staan inmiddels voor een belangrijke keuze, aldus de RVD.

Bezoek

Opwinding ontstaat opnieuw in november 2000, als blijkt dat de ouders van Máxima een bezoek hebben gebracht aan koningin Beatrix en prins Claus. De kogel moet wel door de kerk zijn, wordt gedacht, al beweert premier Kok dat er 'geen nieuwe fase' in de relatie van de prins met de Argentijnse is aangebroken. Er wordt schande gesproken van de koningin, die een man als Zorreguieta thuis ontvangt en nog stiekem bovendien. De discussies rond de romance nemen in hevigheid toe, ook bij politici. Tot een debat in de Kamer komt het niet.

Op de 63e verjaardag van koningin Beatrix komt Máxima met Alexander in de koninklijke bus naar het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar de vorstin een besloten ontvangst houdt. Eventjes kunnen camera's het stel samen registreren in de buurt van Beatrix.

Dat het gekrakeel Willem-Alexander toch hoog zit, blijkt op dramatische wijze 6 maart jongstleden in New York. Tijdens een gesprek met verslaggevers begaat Alexander, waarschijnlijk impulsief, wat als een grote blunder wordt gezien. Hij zegt dat journalisten maar een brief moeten lezen, die in La Nación heeft gestaan. Tot ontsteltenis van iedereen blijkt het een brief van Videla te zijn, niet bepaald de ideale getuige à decharge. Premier Kok ontploft openlijk: hij tikt de prins via de media op de vingers. Het is de grootste rel van de romance tot dan toe, de zaak trekt tot over de landsgrenzen belangstelling.

Tot dan gisteren de fractievoorzitters in de Tweede Kamer in het Torentje bij Kok werden ontboden. Zij krijgen een slot op de mond, maar op het Binnenhof is het vrijwel onmogelijk iets geheim te houden, als er zoveel mensen van op de hoogte zijn...




 


vr 30 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.