Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 30 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Koerdisch protest ontaardt

door Roy Klopper

   
 

DEN HAAG - Jonge Koerden hebben gistermiddag een spoor van vernielingen getrokken door de Haagse binnenstad. Door traag politieoptreden konden ze een uur lang vrijwel ongehinderd volledig door het lint gaan. Het centrum van de Hofstad leek gistermiddag op een vrijstaat waarin de op drift geraakte, meest Turkse en Iraakse demonstranten, tot grote frustratie van het winkelend publiek, ongemoeid vernielingen konden plegen.

Tientallen etalageruiten, auto's, trams, bussen, abri's en fietsen moesten eraan geloven.

Gewond

Een bejaarde vrouw die op de tram stond te wachten, werd gewond aan haar been toen een baksteen door de ruit van het tramhokje vloog. Twee agenten zijn naar het ziekenhuis afgevoerd, een met een gebroken kaak nadat hij was geraakt door een stoeptegel, een ander met letsel aan zijn hand.

Uiteindelijk lukte het de uit alle hoeken en gaten van de stad opgetrommelde agenten, met behulp van ME'ers uit de regio, zeven relschoppers te arresteren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 24kb)
Demonstranten gooien met stenen op de Hofplaats voor het Tweede Kamer-gebouw in Den Haag. (Foto: ANP)
De vlam sloeg rond twee uur 's middags in de pan tijdens een demonstratie van circa vierhonderd Koerden toen zij het Tweede Kamergebouw niet in mochten. Ze gooiden met bakstenen tientallen ruiten in. De Koerden, die protesteerden tegen het uitzettingsbeleid van asielzoekers naar Noord-Irak, hadden al wel een petitie aangeboden.

Kleine groepjes allochtonen trokken hierop al stenen gooiend via het Buitenhof door de binnenstad. Ze pleegden tientallen vernielingen. Vooral politiemensen en -wagens waren het doelwit. Ook volle trams werden met stenen onder vuur genomen.

De Haagse politie, die ondanks grote Koerden-rellen na demonstraties in februari 1999 kennelijk slecht voorbereid was op calamiteiten, slaagde er niet in de gemoederen tot bedaren te brengen.

Hierbij speelde ook een rol dat men geen paarden kon inzetten vanwege het vervoersverbod door de mkz-epidemie. Omdat de in dagelijks tenue geklede en dus onbeschermde agenten aanvankelijk in kleine groepjes opereerden, durfden ze niet in te grijpen. Ze sloegen zelfs op de vlucht als de relschoppers hen in het vizier kregen.

De Tweede Kamer heeft gisteren geschokt gereageerd. CDA en PvdA eisen onmiddellijk opheldering van minister Klaas de Vries (Binnenlandse Zaken) over de in haar ogen gebrekkige inzet van de politie en de ME.

De Haagse politie verwerpt de kritiek dat de demonstratie verkeerd is ingeschat. "Het zou een vreedzame actie worden. We hadden geen enkele aanwijzing dat het fout kon gaan", aldus politiewoordvoerder F. van Rijnswou.




 


vr 30 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.