Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van de Leur verrast zichzelf
   
 

ZOETERMEER - Verona van de Leur: 15 jaren jong en het grootste turntalent van ons land. Een bescheiden en verlegen meisje. Heldere grote ogen, een klein staartje en een zachte stem. Genietend van het succes dat eigenlijk nog niet werd verwacht. "Op school komen ze nu allemaal naar me toe. Iedereen kent me opeens. Dat is wel leuk."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x336, 26kb)
Turnster Verona van de Leur.
Haar succesverhaal begon in Parijs. Daar was ze de revelatie van het toernooi. Ze kreeg complimenten van alle buitenlandse trainers. Zelfs een Chinese coach toch wel wat gewend van zijn eigen turnsters die video-opnames maakt van de succesvolle gouden oefening op de brug met ongelijke leggers. Het is duidelijk, Verona van de Leur timmert aan de weg. Na haar verrassende eerste plaats op de open Franse kampioenschappen in Parijs wacht komend weekeinde de volgende serieuze test voor Neerlands turnhoop: de wereldbekerwedstrijd in het Duitse Cottbus.

"Eigenlijk verwacht ik er niet zoveel van", zegt het talent uit Waddinxveen. "Dan kan het altijd meevallen, net zoals in Parijs. Ik turnde daar een hele goede kwalificatie en mijn oefening op zondag ging ook heel erg goed. De hele wereldtop was op het toernooi aanwezig, dus had ik nooit gedacht dat het zo zou gaan."

Negen jaar was de turnster toen ze in Zoetermeer kwam trainen. Sinds drie jaar valt ze onder de hoede van Frank Louter. De 36-jarige trainer omschrijft Verona als een groot talent. "Verona is een elegante turnster. Ze is lang (1.60m) en de lijnen in haar lichaam kloppen. Dat wil zeggen dat de lengte van haar armen en benen in verhouding zijn, waardoor ze technisch zuiver kan turnen. Verona turnt heel gracieus en dat is in het turnen van vandaag de dag zeer populair."

Dat Van de Leur zo vroeg in het turnseizoen al zo opmerkelijk presteert, is ook een grote verrassing voor de trainer van Pro Patria. "Ik had dit succes echt nog niet verwacht. Ik ben dan ook gematigd enthousiast en wil niet te hard van stapel lopen. Verona is nog zo jong, het is afwachten hoe dit zich verder ontwikkelt. Natuurlijk ben ik erg blij voor haar. Ze traint hard en krijgt nu loon naar werken."

Was het succes in Parijs nu een incident of een duidelijk signaal voor de toekomst? Dat moet de komende tijd duidelijk worden. Verona doet er in ieder geval alles aan: ze traint zes dagen in de week, 33.5 uur in totaal. Alleen zaterdag heeft ze vrij. Dan maakt ze huiswerk, want de leerlinge uit de topsportklas 3 havo/vwo van het Rotterdamse Thorbecke College is ook serieus bezig met school. "Ik vind het wel zwaar hoor, zoveel trainen en nog school erbij. Maar ik weet waar ik het voor doe en ik heb er nog steeds plezier in." Hobby's heeft ze niet echt. "Daar heb ik geen tijd voor. Ja, alleen internetten, dat doe ik wel graag."

Het toernooi in Cottbus wordt de volgende sprong naar de top voor Van de Leur. Maar ze kijkt alvast verder op de turnkalender. In oktober vindt namelijk het WK plaats in Gent. "Het belangrijkste is dat we daar een goede teamprestatie neerzetten. Bij de eerste twaalf, dat zou mooi zijn." Daarna zijn de ogen gericht op de Olympische Spelen van 2004 in Athene. "Het zou gaaf zijn als we ons daarvoor als team kunnen kwalificeren."




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.