Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Onbegrip over woede Van Gaal
   
 

PORTO - De Portugese voorbereiding op de kraker tegen Oranje werd gisteren extra gekruid door de klachten uit het Nederlandse kamp over een slecht trainingsveld. Het betekende olie op het vuur in Porto, waar het publiek toch al als fanatiek geldt. Daardoor kon het nog weleens een heel hectisch avondje worden in Das Antas. Het was eindelijk weer eens een stukje koude-oorlogsvoering, die het treffen tussen de twee ploegen extra pikant maakt.

De Portugezen waren verbaasd, verbijsterd, eigenlijk ook wat in hun eer aangetast. Ze vonden het kort samengevat ook nogal kinderachtig dat Van Gaal zelfs een aanklacht overwoog. Portugezen gelden als een trots volk. Namens de bond nam José Freitas gistermiddag absoluut geen blad voor de mond. Dat het trainingsveld in Do Mar slecht was, daar konden de Portugezen toch weinig aan doen. "Wij hebben Nederland aangeraden om niet bij Boavista te gaan trainen, omdat de twee velden daar nog veel slechter waren. Het heeft hier namelijk al vijf maanden aan één stuk door geregend. In Do Mar was de toestand in orde toen we het twee weken geleden vastlegden. Wij kunnen veel dingen voor jullie doen, maar helaas kunnen we geen invloed uitoefenen op het weer. Dat kan meneer Van Gaal onmogelijk van ons verwachten."

Freitas vond het maar vreemd dat Van Gaal de zwartepiet zo naar de Portugese organisatie stuurde. Hij keek nog even terug naar afgelopen jaar, toen het nationale team eerst op het EK en daarna bij de heenwedstrijd in de Rotterdamse Kuip vergelijkbare ervaringen opdeed. "Bij EURO 2000 mochten wij ondanks de reglementen de dag voor de wedstrijd niet trainen in de ArenA. Daar hebben we nooit over geklaagd, al waren we er wel heel erg boos over. Daarna bestond de KNVB het om ons naar een krakkemikkig veld te dirigeren in de aanloop naar Nederland-Portugal. In Spijkenisse hadden we slechte faciliteiten, slecht licht en een heel slecht veld. Kort samengevat kun je beter spreken over: 'geen faciliteiten'. Wij hebben toen maar aangenomen dat de KNVB zijn best had gedaan om voor ons passende omstandigheden te vinden. Hopelijk doen zij dat nu ook over ons. Aan de conditie van het trainingsveld konden wij hier afgelopen maandag weinig veranderen, maar Nederland had in Do Mar in ieder geval nog de beschikking over een fatsoenlijke infrastructuur."

De spanning werd zodoende ook van Portugese kant wat opgevoerd. De Hollandse kater bij de Zuid-Europeanen was toch al groot, omdat Paul Bento, Abel Xavier en Nuno Gomes met een dikke schorsing aan hun broek het toneel van EURO 2000 verlieten. Wat er precies gebeurde in de tunnel van de ArenA, is nooit duidelijk geworden. Maar het trio kreeg gemiddeld zes maanden schorsing en maakte pas de laatste wedstrijd tegen Andorra zijn comeback. Zij hadden arbiter Benkö, die in de halve finale net voor tijd Frankrijk de (winnende) penalty had toegekend, onheus bejegend.

Xavier klaagde het hardst en het meest publiek. "Het is oneerlijk. Door dat geintje is ook mijn transfer naar Lazio niet doorgegaan. De club wilde me niet meer hebben omdat ik ook niet in de Europa Cup uit mocht komen." De ex-PSV'er zag zijn straf later teruggebracht van negen naar zes maanden door het Internationaal Sport Tribunaal in Lausanne.

Ook Paulo Bento en Nuno Gomes lieten duidelijk blijken een belachelijke straf te hebben gekregen door de incidenten in Amsterdam. "Het werd tijd", verzuchtte het trio toen het eindelijk weer groen licht kreeg en aantrad tegen Andorra. Het vergrootte alleen maar de gretigheid bij de ploeg, die momenteel op een missie is. En hoewel het team zichtbaar ontspannen en met veel plezier trainde, wilde Freitas het nog wel een keertje kwijt. "Wij hebben die Nederlanders juist nog geholpen door ze een alternatief aan te bieden. Kunnen wij het helpen dat ze kun zaakjes zelf niet goed voor elkaar hebben?"

En daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Want de bondscoach, die altijd klaagt dat hij maar zo weinig tijd heeft om zijn team te kneden, moest voor de tweede keer binnen een week een training afzeggen. Voor de zekerheid stuurde de Portugese bond gisteren onmiddellijk de FIFA-gedelegeerde Karel Vertongen naar het veld van de tweededivisieclub. "We hebben dat gedaan toen we de geluiden van Van Gaal opvingen, maar we hebben van de Nederlandse bond helemaal niets gehoord. Vertongen zag helemaal geen enkele reden voor een klacht en heeft dat iedereen meegedeeld", sloot vice-president Antonio Boronha de discussie af. "Ach, in het voetbal worden altijd spelletjes gespeeld. Laten we ons nu maar op de wedstrijd concentreren." En dat deed de Portugese afvaardiging, die geen enkele behoefte had om te spioneren bij de geheime Nederlandse training. "Er is tegenwoordig zoveel informatie, dat er bijna geen verrassingen mogelijk zijn. Die verwacht ik dan ook niet. Wij gaan lekker dineren", liet bondscoach Antonio Oliveira ten afscheid weten.




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.