Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kamer: Straffen
in wet te licht

door Alexandra van den Bos

   
 

DEN HAAG - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Korthals (Justitie) onderzoekt of de Nederlandse gevangenisstraffen in een aantal gevallen moeten worden verhoogd.

D66, die de VVD-bewindsman vandaag tijdens een debat zal verzoeken een dergelijk onderzoek in te stellen, noemt als voorbeeld de huidige celstraffen voor mishandeling. Die staan volgens D66-Kamerlid Dittrich in geen verhouding tot de straffen voor valsemunterij.

"Op mishandeling met voorbedachte rade staat drie jaar cel, maar dat steekt wel heel erg schril af bij de maximum straf van negen jaar die staat op het op grote schaal bezighouden met valsemunterij", aldus Dittrich.

Pakkans

De VVD, PvdA en het CDA voelen ook voor een onderzoek naar de hoogte van de strafmaten in Nederland. "Het is een goed idee, maar tegelijkertijd moeten we ook kijken naar het verhogen van de pakkans", aldus VVD-Kamerlid Niederer. CDA-Kamerlid Wijn wijst erop dat zijn partij jaren geleden al voor een dergelijk onderzoek heeft gepleit. "Het is positief dat D66 die altijd tegen was nu toch die richting op wil gaan", aldus Wijn.

PvdA-Kamerlid Van Oven vindt dat in ieder geval de door minister Korthals voorgestelde strafverhoging voor een lichte vorm van valsemunterij aan de lage kant is. Als het aan de VVD-bewindsman ligt kan iemand een celstraf van maximaal een jaar oplopen als hij er straks achterkomt dat hij vals eurogeld in de portemonnee heeft zitten en dat vervolgens toch bewust uitgeeft. Nu ligt de grens bij drie maanden.

De PvdA stelt voor om dit te verhogen naar vier jaar. "Op die manier komt die straf meer overeen met andere vormen van valsemunterij waar ook een maximum van vier jaar op staat", aldus Van Oven.

De Kamer wil verder harde garanties van het kabinet dat er rond de komende jaarwisseling, oftewel bij de introductie van de euro, voldoende politie- en justitiemensen op de been zijn. "Te weinig capaciteit en onvoldoende toezicht spelen valsemunters en witwassers van zwart geld alleen maar in de kaart", aldus VVD'er Niederer.

Verder vinden de VVD, PvdA en het CDA dat burgers en bedrijven moeten worden ingelicht dat zij zelf voor de kosten verantwoordelijk zijn als zij het slachtoffer worden van valsemunterij. "Er moet een grote voorlichtingscampagne komen, omdat deze schade niet door een normale verzekering wordt gedekt. Iemand moet zich dus aanvullend verzekeren", aldus Niederer.




 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.