Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Sms-bombardement maakt geroofde gsm's onbruikbaar

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries

   
 

AMSTERDAM - De politie verklaart de oorlog aan dieven van mobiele telefoons. In Amsterdam is de afgelopen nacht begonnen met een sms-bombardement om vele duizenden gestolen gsm-telefoons grotendeels onbruikbaar te maken.

Op alle gestolen mobiele telefoons, waarvan bij de politie aangifte is gedaan, verschijnt voortaan om de twee minuten het volgende bericht: 'Deze gsm is gejat. Kopen en/of verkopen is strafbaar. De politie.'

Uniek

Deze voor de wereld unieke methode maakt de gestolen telefoons, waarbij vooral de tekstbericht-functies populair zijn, zeer vervelend om te gebruiken. Daarnaast zullen gestolen mobiele telefoons worden afgeluisterd door de politie. Daders van een mobielroof kunnen celstraffen opgelegd krijgen van maximaal acht jaar.

De actie in de hoofdstad wordt door andere politiekorpsen in het land nauwlettend gevolgd. Het probleem van de gestolen gsm's geldt voor heel Nederland en het offensief met het gsm-bombardement zal dan ook waarschijnlijk een landelijk vervolg krijgen.

De politie kan behalve via het 06-nummer, ook sms-berichten versturen en de telefoons afluisteren via de zogenoemde imei-nummers van de telefoons. Het verwisselen van sim-kaarten heeft dus geen nut.

Het grote offensief tegen de gsm-diefstal in Amsterdam is gestart door de enorme toename van het aantal straatroven waarbij het de rovers vooral te doen is om mobiele telefoons.

Stijging

Geert Draaistra, regionaal projectcoördinator van de politie: "In vergelijking met vorig jaar hebben we in de eerste drie maanden respectievelijk te maken met 88%, 82% en 50% meer roven, die in driekwart van de gevallen gericht zijn op mobiele telefoons.

Per maand worden er rond de 400 gestolen. We hebben sinds januari 150 straatrovers, soms in de leeftijd van 12 jaar, kunnen arresteren, maar dat moeten er veel meer worden."

Speciaal voor de Amsterdamse politie is daarom een computerprogramma gemaakt dat honderden sms-berichten tegelijk kan versturen. "Door continu berichten te versturen hopen we de daders te frustreren. Ook voor ouders en leraren is het nu makkelijk om te horen of iemand met een gestolen toestel rondloopt."

Morgen start ook een grote voorlichtingscampagne waarbij forensen en scholieren worden gewaarschuwd voor de diefstal van gsm's. De politie verspreidt folders en gaat met een roadshow op pad. De popgroep Slimme Schemer heeft speciaal voor deze show de hit 'Jelle' omgeschreven tot een gsm-lied.




 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.