Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 23 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Negatief beursklimaat legt
risico aandelenlease bloot

door MANNO VAN DEN BERG

   
 

AMSTERDAM - Deelnemers in een aandelenleaseplan dat bij de huidige lage koersen uitkeert, staan niet te juichen. Momenteel regent het bij de Consumentenbond klachten over de Winstverdriedubbelaar van Legio. De klagers spreken van flinke verliezen vanwege het negatieve beursklimaat. Legio-directeur Rick Verdel zei gisteren dat hij zijn klanten niet met een restschuld laat zitten indien de koersen nog verder dalen.

'Ver(drie)dubbel uw inleg', 'profiteer van hoge aandelenrendementen' en 'trek de inleg van belasting af'. Mooie beloften die Nederlanders enkele jaren geleden massaal overtuigden om in een aandelenleaseplan te stappen. De wereld is sindsdien veranderd: het fiscale voordeel is weg en de huidige beursmalaise zorgt voor klagende deelnemers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Sinds december vorig jaar zit de AEX-index gevangen in een neergaande trend. Het rendement van menig aandelenleaseplan is hiervoor uitermate gevoelig. (Foto: ANP)
Aandelen leasen is beleggen met geleend geld. De aanbieder regelt een lening en gebruikt het bedrag voor de aankoop van een aandelenpakket. De deelnemer betaalt alleen rente over de lening. Aan het eind bij de meeste producten na vijf jaar lost de aanbieder de lening af met de opbrengst van de aandelen. Wat overblijft gaat naar de klant. Zijn de koersen niet gestegen, dan blijft de deelnemer met een deel van de schuld zitten.

Over de afgelopen maanden kwamen 45.000 contracten van de Winstverdriedubbelaar van Legio gespreid tot uitkering. Woordvoerder Sicco Louw van de Consumentenbond is kritisch over dit bedrijf. "Winstverdriedubbelaar? Het kan nu beter Verliesverdubbelaar heten."

Het regent volgens de Consumentenbond namelijk klachten over Legio. "Een deelnemer had in drie jaar ƒ9500 aan rente betaald en kreeg als opbrengst ƒ4000 uitgekeerd."

Legio-directeur Verdel nuanceert: "De deelnemer heeft die ƒ9500 wel van de belasting kunnen aftrekken. Bij een IB-tarief van 50% heeft-ie netto maar de helft betaald." In dit licht stelt Verdel dat de meeste contracten nog met winst zijn uitgekeerd. Echt spannend wordt het voor de 5000 contracten die nog tot aanstaande dinsdag worden uitgekeerd. "Het aandelenpakket zit daar nu dicht tegen de schuld aan."

Daarom doet Verdel klanten met een eventuele restschuld het aanbod: "Betaal niet. We wachten zes maanden. Zijn de koersen dan weer gelijk aan het aankoopbedrag, dan verscheur ik de nota." Verdel blijft positief over het product, ook nu in de toekomst koersverliezen niet langer door de (inmiddels afgeschafte) rente-aftrek worden verzacht.

De advertenties van aanbieders als Legio-Lease (nu Legio) hebben lange tijd onder vuur gelegen van onder meer de Consumentenbond, die meende dat het risico te weinig aandacht kreeg. Nu de aandelenkoersen fors zijn gedaald, ervaren mensen dat risico aan den lijve.

Mark te Riele, hoofd marketing en verkoop van Fortis-dochter GroeiVermogen, vindt het jammer dat de leasemarkt zo'n slecht imago heeft. De aanbieder van Vermogensversneller, Koerswinststapelaar en Beursversneller heeft volgens hem vanaf het begin het risico beperkt. In de laatste twee producten is standaard het koersrisico gedekt. "Mocht er schuld resteren, dan betalen wij deze."

Begin dit jaar heeft GroeiVermogen klanten de mogelijkheid geboden ook hun koerswinst veilig te stellen. Te Riele: "Zeker bij de huidige neergaande beurs erg handig." De eerste contracten zullen volgens hem eind dit jaar aflopen. Van 80% van de klanten is de schuld gedekt, voor de rest blijft het echter spannend.

Groeivermogen verwacht de komende jaren nog steeds een groeiende markt. In 2000 had 21% van de bijna anderhalf miljoen beleggende huishoudens een aandelenleaseplan afgesloten. Beleggen met geleend geld kan erg profijtelijk uitpakken bij stijgende koersen.

Bij dalende koersen werkt het versterkende effect echter de negatieve kant op, geeft ook Te Riele toe. "Wij willen alleen maar klanten die hun zekerheden veilig hebben gesteld, en die een bedrag over hebben waarover ze extra risico willen lopen."




 


vr 23 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.