Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 22 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rabo-dochter Robeco zoekt tweede moeder

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - De Robeco Groep, 100% dochter van de Rabobank, zet de vastgoedbeheerder RoProperty te koop. Nederlandse grootste vermogensbeheerder wil zich helemaal op het beheer van financieel vermogen richten. Daarbij is de ambitie om het beheerd vermogen in vijf jaar tijd te verviervoudigen. Met de Rabobank alleen lukt dat niet, Robeco is daarom op zoek naar een nieuwe, tweede partner.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (336x512, 13kb)
Robeco-topman Piet Korteweg (Foto: Roel Dijkstra)
Aan ambitie geen gebrek. Robeco Groep wil in vijf jaar tijd doordringen tot de top-15 van vermogensbeheerders in Europa. Daartoe moet het beheerd vermogen groeien van EUR110 miljard naar minimaal EUR400 miljard in 2006. De Rotterdamse vermogensbeheerder staat in deze Europese ranglijst nu nog op de 30-ste plaats. Bestuursvoorzitter Piet Korteweg noemt het een uphill-battle en ontvouwt een ambitieus stappenplan met als kern overnames en een nieuwe partner.

Allereerst verklaart Korteweg de groeiwens. Robeco heeft geen andere keus: "Vermogensbeheer is een groeimarkt, waar het stikt van de concurrenten. Het is eten of gegeten worden. En wij willen niet gegeten worden. Wij willen ook geen niche-speler zijn, maar een wereldwijde partij."

Robeco wil de grootste klap slaan met het vinden van een tweede partner. In 1997 werd de Rabobank binnengehaald met een 50%-belang (onlangs werd Robeco een 100%-dochter) in ruil voor het vermogensbeheer van de coöperatieve bank. De nieuwe partner zal ongeveer EUR160 miljard aan beheerd vermogen in Rotterdam moeten onderbrengen, wil Robeco zijn ambitie als Europese topper kunnen waarmaken.

Korteweg omschrijft de gewenste nieuwe aandeelhouder als: "een partij die inziet dat vermogensbeheer een belangrijke drijvende kurk is, maar die daarvoor zelf onvoldoende kennis en expertise in huis heeft". Die kennis brengt Robeco in. Korteweg: "De partner moet als het even kan belangrijke afzetkanalen hebben. Een tweede Rabo, maar dan buiten Nederland." Een pur sang vermogensbeheerder als Robeco zelf, zoekt men in Rotterdam dus niet.

Hoe de Rabobank (tot voor kort nog in fusiegesprekken met de Duitse coöperatieve bank DG) in het plaatje past? Deze enige aandeelhouder moet immers akkoord gaan met de verkoop van een deel van zijn 100%-belang. Korteweg: "Het liefst zien wij iemand die ook brood ziet in de Rabobank. A marriage in heaven." Een dubbelhuwelijk? Korteweg lacht en stelt diplomatiek: "Behalve voor óns moet iemand ook iets zijn voor de Rabobank."

Korteweg kijkt in dit licht nog even weemoedig terug op de afgeketste fusie tussen Rabobank en DG. Dat zou een prachtige deal zijn geweest, aangezien DG ook een grote vermogensbeheerder is.

Een deel van de groei zal moeten komen uit autonome groei van het door de Rotterdammers beheerde vermogen. Robeco rekent daarbij met de jaarlijkse gemiddelde groei van 15%, die de laatste tien jaar is geboekt. De vermogensbeheerder probeert bij institutionele beleggers en particulieren nieuw geld te trekken. "En daarvoor hebben we nieuwe producten nodig", stelt Korteweg. Die nieuwe producten haalt Robeco met name uit de hoek van alternatieve beleggingen als private equity en hedgefunds.

Uit onroerend goed trekt de Rotterdamse vermogensbeheerder zich helemaal terug. Robeco ziet een focus op financiële beleggingen als de beste manier om winstgevend te kunnen groeien. Een zelf opgelegde regel verplicht Robeco om die groei te bereiken zonder dat de winstgevendheid in gevaar komt. De grens ligt bij minimaal 12% winstgroei per jaar op het geïnvesteerd vermogen. "Dat hebben we met de Rabo afgesproken," stelt Korteweg. "Intern hebben we de lat hoger gelegd: 15%. Weten we zeker dat we het halen."

Succesvol in het aantrekken van nieuw geld waren in 2000 vooral de 'oude knarren' van Robeco Groep. Zo haalde het oudste beleggingsfonds, Robeco, in 2000 EUR1,3 miljard op, Rorento sleepte iets minder, EUR1,2 miljard in de wacht.

Dankzij de toestroom van nieuw geld naar de fondsen heeft Robeco Groep het beheerde vermogen in 2000 toch zien stijgen van EUR100,9 naar EUR109,7, een stijging van 8,7%. De bedragen zijn nog inclusief het onroerend goed van RoProperty. Los van de drie vlaggenschepen, de fondsen Robeco, Rolinco en Rorento, beschikt de beheerder nog over ruim 200 andere beleggingsfondsen.

Robeco wil verder via overnames in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk groeien. Voor overnames heeft de Rabobank Robeco een 'ruim pakket middelen' gegeven ter grootte van enige miljarden euro's. De gisteren bekendgemaakte aankoop van de Amerikaanse vermogensbeheerder Harbor Capital Advisors (kostprijs $490 miljoen) is hiervan betaald.

Ook de samenwerking met kleine en middelgrote banken in Europa moet vruchten afwerpen. Deze banken moeten de producten en systemen van Robeco gaan aanbieden. Als voorbeeld noemt Korteweg de samenwerking met de Italiaanse coöperatieve bank ICCREA, die op termijn haar asset management aan Robeco gaat overdragen. Robeco verwacht hier na vijf jaar EUR40 miljard beheerd vermogen aan over te houden.

Ook de Rotterdamse vermogensbeheerder voelde "in het jaar van de ontnuchtering" in de laatste vier maanden van 2000 de effecten van de tech-malaise. Het fonds Robeco wist de schade enigszins beperkt te houden door het ict-aandeel in de beleggingsportefeuille snel terug te brengen. Aan het einde van vorig jaar bedroeg dat aandeel 18%, in maart 2000 was het nog 53%.

Voor het eerst sinds 1994 boekte beleggingsfonds Robeco een negatief beleggingsresultaat van 3,4%, nog wel beter dan de wereldbeleggingsindex die uitkwam op een min van 7,6%. Vastrentend (obligatie)fonds Rorento deed het met een plus van 8,3% beter.

Ook 2001 wordt geen 'jubeljaar', schetst topman Korteweg. Wereldwijd gezien zal een economisch herstel niet voor 2002 beginnen, verwacht hij. De beurzen zullen op dit herstel met een jaar vooruitlopen. Sterker, Korteweg spreekt voorzichtig al van een instapmoment: "Je moet kopen wanneer het bloed in de straten vloeit. En als nú het bloed niet vloeit, dan weet ik het niet."

Op de valreep komt Korteweg met nóg een koerswijziging: die van hemzelf. De topman gaat aan het einde van dit jaar met pensioen, op 28 december wordt hij 60. Zijn opvolger wordt Géry Daeninck (50), de huidige financiële directeur, onder meer verantwoordelijk voor overnames. Onder zijn leiding moet Robeco Groep nu verder groeien.




 


do 22 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.