Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 22 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Steunpilaren vallen weg
   
 

NEW YORK - De malaise op Wall Street heeft nu ook de laatste steunpilaren in de oude economie aangetast de financials en pharmaceuticals. Het gevolg: de Dow Jones-index sloot 2,4% lager op 9486,19 punten, waarmee de graadmeter onder de steungrens van 9500 zakte. De Nasdaq verloor 1,5% op 1829,77 punten.

De sterkere daling van de Dow is een nieuw teken dat de malaise inmiddels veel verder reikt dan de aanvankelijke koerscorrectie van nieuwe economie-fondsen. Ook de enorme omzetten waarmee de val gepaard gaat, baren zorgen.

Wall Street bleek gisteren duidelijk niet bekomen van de gematigde rentestap die Fed-president Alan Greenspan dinsdag nam. Maar naast teleurstelling over de renteverlaging met 'slechts' 0,5% sloeg de schrik toe door een hoger dan geraamd inflatiecijfer.

De index voor de consumentenprijzen in de VS bleek vorige maand namelijk met 0,3% te zijn gestegen. Exclusief de sterk schommelende prijzen van energie en voedsel was er eveneens sprake van een stijging met 0,3%, zo maakte de Amerikaanse regering bekendgemaakt. Analisten hadden in beide gevallen een lagere inflatie verwacht van 0,2%.

De afgelopen vrijdag gepubliceerde index van de producentenprijzen voor februari liet nog een gunstig beeld zien. De stijging bedroeg slechts 0,1%. Zonder de prijzen van energie en voedsel ging de index zelfs omlaag met 0,3%.

Het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken maakte dinsdag duidelijk het inflatiegevaar geringer te achten dan het risico van aanhoudende stagnering van de economische groei. Daarbij werd de deur opengezet voor een verdere rentedaling. Maar zo'n stap kan in gevaar komen door een oplopende inflatie. En door die dreiging worden dus weer de aandelenkoersen onder druk gezet.

Volgens een vooraanstaande analist had De Dow een bodem moeten zoeken tussen de 9500 en 9700 punten. Nu de beursgraadmeter daaronder is gezakt, ligt volgens hem een volgende weerstandsgrens pas op de 9000 punten. De belegger is dus gewaarschuwd.




 


do 22 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.