Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 22 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Atos Origin beleeft weinig lol aan fusie

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het Franse Atos heeft vooralsnog weinig baat bij de fusie met automatiseringsdochter Origin van Philips. De malaise in de technologiesector raakte vooral de Nederlandse partner. Het bedrijfsresultaat van de combinatie Atos Origin daalde daardoor in 2000 van EUR229 miljoen naar EUR175 miljoen. Dit jaar verwacht het bedrijf betere resultaten.

Atos maakte de fusie met Origin halverwege vorig jaar wereldkundig. Om in de cijfers toch tot een vergelijking te komen, zijn de resultaten van de afzonderlijke bedrijven voor de vorm bij elkaar opgeteld. De nettowinst van de op Cap Gemini en Getronics na grootste automatiseerder van Europa kwam zodoende uit op EUR70,5 miljoen tegen EUR107,2 miljoen in 1999. De omzet steeg licht van EUR2,7 miljard naar EUR2,8 miljard.

De fusie kwam tot stand na ingrijpen van elektronicaconcern Philips, dat eigenaar was van Origin. De Philips-dochter was ten tijde van de fusie qua omzet anderhalf keer zo groot als Atos, maar de Fransen kregen de belangrijkste managementfuncties binnen de nieuwe onderneming. Philips heeft nu nog een belang van 49% in Atos Origin.

Atos meldt dat het jaar zonder de fusie geëindigd zou zijn met een omzetstijging van 15% en een winst vergelijkbaar met het niveau van 1999, oftewel 10% van de omzet. Bij Origin waren de problemen echter groot. Zo boekte het bedrijf de eerste helft van vorig jaar nog een negatief bedrijfsresultaat van ruim ƒ6 miljoen.

Atos Origin zegt dat het herstel voor de onderneming als geheel in de laatste maanden van vorig jaar is begonnen. Volgens bestuursvoorzitter Wilbert Kieboom van Atos Origin Nederland is dit voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een toenemende vraag op het gebied van ERP-systemen, waar de meest kritische automatiseringsonderdelen van bedrijven deel van uitmaken. Begin 2000 hadden veel opdrachtgevers hun uitgaven op dit gebied juist sterk teruggebracht. "Met de euro-implementatie grotendeels achter de rug staan bedrijven inmiddels voor de taak om hun systemen voor te bereiden op het zakendoen in de Europese markt. Daarbij gebruikmakend van e-business. Ondernemingen die zich daarmee het best onderscheiden, hebben straks in Europa een grote voorsprong", zegt Kieboom.

Naast de malaise in de computersector had de onderneming de handen vol aan het integratieproces. Volgens Atos is de fusie in een recordtijd afgewikkeld. De resultaten daarvan zijn volgens de onderneming beter dan ten tijde van de aankondiging was verwacht.

Eind 2000 werd een herstructurering doorgevoerd van de voormalige Origin-activiteiten in zowel Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en de VS. "In deze landen hebben we de kosten van onze operatie sterk teruggebracht door enkele bedrijven samen te voegen, vestigingen te sluiten en door een betere aansluiting te realiseren van medewerkers op de vraag uit de markt. Ook verdwenen er enkele honderden arbeidsplaatsen. De kosten in deze regio's zijn zodoende teruggebracht tot 1,2% van de omzet, waar het aanvankelijk 3,4% was", aldus Kieboom.

In Scandinavië verkocht de onderneming haar activiteiten aan WM-data. De in totaal EUR270 miljoen kostende herstructurering werd in mindering gebracht op het oorspronkelijke eigen vermogen van Origin. Daarnaast werd een buitengewone last van EUR30 miljoen in de winst- en verliesrekening opgenomen.

Voor het lopende jaar verwacht Atos Origin een omzetstijging van 10%. Volgens analisten getuigt dit in de huidige techno-malaise van een groot optimisme, hoewel het bedrijf eerder een stijging tot 12% aankondigde. Het operationeel bedrijfsresultaat moet omhoog van 6,2% naar 8% van de omzet. De onderneming zegt de groei deels met overnames in met name Azië en Europa te willen realiseren.




 


do 22 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.