Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 22 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Greenspan stelt teleur
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs hielden maar weinig fondsen de voeten gisteren droog. In navolging van de belangrijkste aandelenindices in de VS moesten zowel de AEX- (-10,95 punten op 542,08) als de Midkap-index (-11,43 punten op 561,23) 2,0% terug. Daarmee deed Amsterdam het maar net iets beter dan de beurzen van Frankfurt, Londen en Parijs. Volgens handelaren kwamen de koersdalingen in Europa geheel voor rekening van Fed-voorzitter Alan Greenspan.

Die verlaagde dinsdagavond het belangrijkste Amerikaanse rentetarief met 'slechts' 50 basispunten. Volgens marktpartijen gaf Greenspan beleggers daarmee een belangrijke boodschap, namelijk: we will not bail you out (we verlossen jullie niet uit je lijden). Een renteverlaging met 75 basispunten had volgens analisten voor enige opluchting op de aandelenmarkten kunnen zorgen. De verlaging met een half procent deed dat duidelijk niet.

Een tweede boodschap was volgens Fed-watchers dat de Amerikaanse economie er een stuk slechter voor staat dan tot dusver werd aangenomen. Ook die mededeling miste zijn uitwerking op de Amerikaanse aandelenmarkten dinsdagavond niet. Bij gebrek aan richtinggevend 'Nederlands' nieuws liet de beurs van Amsterdam zijn oren gisteren maar weer eens hangen naar de ontwikkelingen aan de overzijde van de grote plas, een dag eerder.

Van de 25 AEX-fondsen eindigden uiteindelijk 20 lager, één onveranderd en vier hoger. Grootste procentuele dalers waren kabelbedrijf UPC (-14,4% op EUR8,00), belbedrijf KPN (-7,9% op EUR11,18), telco Versatel (-7,2% op EUR6,82) en KPN-deelneming KPNQwest (-5,9% op EUR12,95, ondanks de aankondiging van een samenwerking met softwarefabrikant Microsoft). Grootste stijger was voedingsmiddelenconcern Numico (+1,5% op EUR43,60.

KPN presenteert maandag zijn jaarcijfers. "Er zijn denk ik maar weinig fondsbeheerders die het aandeel eind maart nog in hun portefeuille willen hebben", merkte een handelaar over het koersverloop van KPN op. "Daardoor zou het fonds volgende week nog wel eens een extra duwtje naar beneden kunnen krijgen, als dat nu al niet gebeurt."

Analist Martijn den Drijver van Insinger de Beaufort blikte gisteren alvast vooruit. Volgens Den Drijver zal de omzetgroei die KPN maandag rapporteert 'solide' zijn, vooral dankzij de bedrijfsonderdelen IP/Data en Mobiel. De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening vóór afschrijving van goodwill ziet de analist 67% lager uitkomen, op EUR330 miljoen. Een buitengewone bate van EUR2,3 miljard op de verkoop van een 15%-belang in Mobiel zal de nettowinst 105% doen toenemen, tot EUR1,7 miljard.

Bankverzekeraar Fortis (+0,6% op EUR27,39) komt vandaag al met de cijfers. Analist Jaap Meijer van SNS Securities verwacht een nettowinst van EUR2,8 miljard, 19% meer dan een jaar eerder. De verwachtingen die zijn verzameld door persbureau Reuters lopen verder uiteen van EUR2,7 miljard tot EUR3,1 miljard. Fortis zal tegelijk mét de cijfers nieuwe financiële doelstellingen bekendmaken. ABN Amro, ING Groep en het Belgische KBC gingen Fortis wat dat betreft al voor.

Verzekeraar Aegon hield het verlies gisteren beperkt tot 1,3% op EUR32,18. Aegon meldde dat haar aandelenfonds over heel 2000 een negatief beleggingsresultaat heeft behaald van 2,9% (inclusief uitgekeerd dividend). Ten opzichte van de benchmark was dat niet slecht, aldus Aegon, omdat die en dan hebben we het over de FT World Index over dezelfde periode een negatief resultaat boekte van 5,1%.

Van de 25 Midkap-fondsen eindigden negentien lager, één onveranderd en vijf hoger. Procentueel kregen halfgeleiderproducent BE Semiconductor (-7,2% op EUR7,70) en ict-dienstverlener Ordina (-6,3% op EUR19,50) de grootste klappen. Verrassend goed daarentegen deed belbedrijf Libertel het. Tegen de stroom in roeide de KPN-concurrent er 3,1% bij op EUR9,90, waar ook in de rest van Europa de telco's de gebeten hond waren.

Supermarktconcern Laurus leverde 2,7% in op EUR7,25. De definitieve cijfers over 2000 lieten een bedrijfsresultaat zien van EUR114 miljoen, na dat van EUR182 miljoen een jaar eerder. Het was voor Laurus een teleurstellend jaar, constateerden analisten van Stroeve dan ook.

Lokaal moest het aandeel van uitgever De Telegraaf 7,1% terug tot EUR19,50. Dinsdag publiceerde de holding de resultaten over 2000. Aan een voorspelling voor 2001 waagde de uitgever zich niet. Voor analist Johan van den Hooven van SNS Securities reden om zijn verkoopadvies te herhalen, want eerder committeerde De Telegraaf zich nog wél, aldus de analist, en wel aan een gelijkblijvende winst. De toegenomen onzekerheid zit Van den Hooven duidelijk niet lekker.

René Lukassen



 


do 22 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.