Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 22 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Parlement werkt hard aan afzetting Wahid

Van onze correspondent

   
 

SINGAPORE - Terwijl het Indonesische parlement een tweede poging voorbereidt president Abdurrahman Wahid uit het zadel te lichten, heeft het staatshoofd zelf gisteren laten doorschemeren, dat hij bereid is af te treden als het parlement aantoont dat hij in strijd met de grondwet heeft gehandeld.

Minister Mahmud (defensie) zei gisterochtend: "De president zegt dat hij zich niet tegen aftreden zal verzetten maar dat het in overeenstemming met de grondwet dient te geschieden."

Het was een verrassende mededeling die meerdere ministers, onder wie de invloedrijke coördinerende minister voor politieke en veiligheidszaken Susilo Yudhoyono, op het verkeerde been zette. Gistermiddag nam Mahmud, een onervaren politicus die wel vaker controversiële uitspraken doet, enige afstand van zijn opmerking. Hij verbeterde zichzelf toen met de mededeling: "De president is bereid zich te laten vragen af te treden zolang er daartoe grondwettelijke redenen zijn."

Het Huis van Afgevaardigden (DPR) berispte de president begin vorige maand vanwege diens nog niet bewezen betrokkenheid bij twee corruptieschandalen. Wahid kreeg tot mei aanstaande de tijd zich daartegen te verdedigen.

Ontoereikend

Is die verdediging in de ogen van het parlement ontoereikend dan kan de Raadgevende Volksvergadering (MPR, bestaande uit de DPR en 200 benoemde vertegenwoordigers van beroepsgroepen en bestuursorganen) het staatshoofd in staat van beschuldiging stellen. Hierna kan een afzettingsprocedure ingeleid worden.

Nog voor Wahid zijn verdediging heeft geformuleerd hebben 151 van de 500 DPR-leden echter al een petitie opgesteld waarin zij de president er van beschuldigen drie wetten en enkele decreten te hebben overtreden en daarmee ongrondwettelijk te hebben gehandeld. Maar de redenering, waarmee de volksvertegenwoordigers deze vergrijpen tot ongrondwettelijk verklaren, is verwrongen.

In zijn presidentiële eed, zoals die door de grondwet van 1945 wordt voorgeschreven, verklaarde Wahid de wetten en reguleringen getrouw te zullen toepassen.

Om deze reden heeft hij in strijd met de grondwet gehandeld toen hij bijvoorbeeld de DPR niet wenste in te lichten over het ontslag van twee ministers. Ook zou hij ongrondwettelijk hebben gehandeld toen hij bij de centrale bank intervenieerde met het doel bankpresident Sharil te vervangen, menen de parlementariërs.

Als de DPR deze petitie aanvaardt zou een tweede berisping kunnen volgen die de overlevingskans van Wahid verder verkleint. Vertegenwoordigers van zes partijen onder welke de PDI-P van vice-president Megawati die het staatshoofd automatisch opvolgt als hij aftreedt in de DPR zijn al begonnen met het opstellen van zo'n tweede berisping. "Als het parlement dit tweede memorandum aanvaardt kan men welhaast garanderen dat het om een afzettingprocedure zal vragen", zei MPR-voorzitter Amien Rais gisteren.

Intussen demonstreren voor- en tegenstanders van Wahid dagelijks in Jakarta en andere steden. In een briefing voor ambassadeurs voorspelde minister Yudhoyono gisteren nog meer politieke en economische onzekerheid als gevolg van de pogingen Wahid te verjagen. Ook de eenheid van het land wordt door de onrust bedreigt, zei hij. • president Wahid




 


do 22 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.