Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 22 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bos: Fiscaal voordeel in plaats van Zalm-snip

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Staatssecretaris Bos (Financiën) wil af van de zogenaamde Zalm-snip van 100 gulden per huishouden. De bewindsman wil de korting, waarmee totaal ruim 700 miljoen gulden is gemoeid, omzetten in een belastingvoordeel voor iedereen via een hogere heffingskorting of een lager belastingtarief in de eerste belastingschijf.

De bewindsman is boos op gemeenten die een deel van de Zalm-snip, die als korting op de lokale lasten wordt gegeven inpikken, waardoor een groot aantal gezinnen veel minder ontvangt dan de beloofde 100 gulden per huishouden.

Hoewel alle huishoudens recht hebben op de 100 gulden, maken steeds meer gemeenten gebruik van de mogelijkheid een deel van het geld voor bijvoorbeeld armoedebestrijding in te zetten, waardoor huishoudens vaak nog maar 75 gulden ontvangen.

Naast een effectievere besteding van het geld betekent de omzetting van de Zalm-snip naar een belastingregeling ook extra lucht voor minister Zalm (Financiën), die immers in een klap 700 miljoen gulden vrijspeelt voor extra uitgaven die de moeizame begrotingsgesprekken voor 2002 kunnen vergemakkelijken.

Naast het feit dat het voor de Zalm-snip bestemde geld niet volledig bij de huishoudens terecht komt gaat de maatregel van de gemeenten ook lijnrecht in tegen het streven van het kabinet om de zogenaamde armoedeval, die veroorzaakt wordt door allerlei inkomensafhankelijke regelingen, aan te pakken.




 


do 22 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.