Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 22 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Dierenarts: Virus kwam in Olst uit lucht vallen

Van onze correspondent

   
 

FORTMOND - De mond- en klauwzeerbesmetting bij vier koeien van boer Klijn Velderman in Fortmond (bij Olst), is ontdekt door dierenarts Van de Wetering van de praktijk Olst/Wijhe. "Mijn collega werd dinsdagavond door Henk Klijn Velderman gebeld met de mededeling dat een paar koeien niet goed aten. Hij ging er naartoe en zag binnen vijf minuten dat het mkz was.

De dieren hadden blaren aan de bek, smakten hevig, hadden koorts en lieten echt alle verschijnselen van mkz zien", vertelt dierenarts Erna Post, die samen met vijf andere veeartsen in de praktijk werkt.

"De Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees is direct gealarmeerd en zij kwamen kort daarna ter plekke met een crisisteam. Ze namen bloedmonsters en deden allerlei andere testen. 's Nachts werd duidelijk dat het écht fout zat."

Volgens Post is Klijn Velderman een hele nette boer, die altijd goed met z'n dieren omging: "Zuur is het helemaal dat toen het virus nog niet was uitgebroken, hij als enige al vloerbedekking met ontsmettingsmiddelen op z'n erf had liggen. Kennelijk komt het dus gewoon letterlijk uit de lucht vallen."

Van de Wetering zelf was gisteren de hele dag op de boerderij van Klijn Velderman druk bezig. "Met euthanaseren. Door de koeien een spuitje in het bloed te geven, gaan ze gelijk dood. Dat vinden wij de diervriendelijkste methode. M'n collega is daar nog steeds. Hij zou bellen als hij het niet meer volhield. Het is natuurlijk niet niks om zoveel dieren tegelijk de dood in te sturen. Ik heb aangeboden om hem af te lossen. Je kunt daarna dan drie dagen niet werken omdat er besmettingsgevaar is", aldus Post.




 


do 22 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.