Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 22 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nog twee dagen melk te koop

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Er is nog twee dagen melk te koop in de winkel. "Daarna wordt het wat moeilijker", voorspelde minister Brinkhorst (Landbouw) gisteren. Het dreigende melktekort is een gevolg van mond- en klauwzeer, de uiterst besmettelijke veeziekte die gisteren uitbrak in ons land.

Of er maandag melk in de schappen staat, hangt ervan af of het landelijke verbod om melk te vervoeren wordt verlengd. Voorlopig geldt het gistermiddag afgekondigde vervoersverbod tot zaterdagmiddag.

"Kunnen we geen melk vervoeren, dan is het na 1 à 2 dagen over", zei een woordvoerder van Friesland Coberco gisteren. De melkgigant wil proberen melk uit het buitenland te importeren.

Rund- en kalfsvlees zijn de komende dagen wel volop te verkrijgen bij de supermarkten en de slagers. Over het aanbod van varkensvlees lopen de voorspellingen uiteen in de levensmiddelenbranche.

"De supermarkten geven de garantie dat er tot aan het weekeinde vlees is", aldus Sija de Jong van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Met de huidige vleesvoorraad kunnen de slagers zo'n anderhalve week voort", schat Ton Lindeman van de Koninklijke Nederlandse Ambachtelijke Slagersorganisatie (NAS).

Maar volgens het Bedrijfsschap Slagersbedrijf zal de slager ook na die geschatte anderhalve week vlees te koop hebben. "Er is een behoorlijke voorraad. Als het in de supermarkt niet meer te koop is, kan de klant altijd bij de slager terecht. Zonodig halen we het vlees gewoon uit het buitenland", zegt algemeen-secretaris Pim Herber.

Branchevereniging CBL en de ambachtelijke slagers houden er rekening mee dat na het weekeinde een tekort aan varkensvlees zal zijn, zodat het dan uit het buitenland moet worden gehaald. Varkensvlees komt normaal gesproken voornamelijk uit eigen land.

Wat rundvlees betreft is er volgens het CBL nog geen schaarste in zicht. Volgens de branchevereniging wordt de markt voldoende gevoed door import, doorgaans zestig procent van het totaal. De slagers daarentegen halen het merendeel van het rundvlees uit eigen land.

Volgens het CBL is de angst voor lege melkvitrines onterecht. "Slechts vijftien procent van het melktotaal is consumptiemelk. De melkindustrie haalt zonodig die benodigde hoeveelheid uit het buitenland."

Of de klant dieper in de buidel moet tasten om een stukje vlees of een glas melk op tafel te krijgen, is volgens het CBL en de slagers nog niet goed te zeggen. "De prijs gaat pas omhoog als het daadwerkelijk een probleem wordt om aan vlees of melk te komen. Op dit moment is dat probleem er nog niet", aldus het CBL.

Maar dat probleem komt er 'ontegenzeggelijk' aan, voorspelt Ton Lindeman namens de ambachtelijke slagers. "De prijzen zullen stijgen." Pim Herber van de ambachtelijke slagers wil zover niet gaan. Hij noemt het 'koffiedik-kijken'.

De CBL schuift vandaag aan bij het crisisberaad op het ministerie van Landbouw. De Jong: "We willen in kaart brengen welke gevolgen de mkz-crisis heeft voor de consument. Op dit moment hebben we geen signalen binnengekregen dat de klant zich massaal stort op andere producten, al zijn kip en vis een gewild alternatief."




 


do 22 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.