Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 22 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Roep om aftreden NS-top neemt toe

door Jeroen Hendriks

   
 

UTRECHT - De roep om het opstappen van de NS-directie wordt steeds luider. Hadden eerder al de VVMC en de radicale personeelscollectieven het vertrek van de voltallige NS-top geëist, gisteren besloot ook FNV-Bondgenoten het vertrouwen in de directie op te zeggen.

De vakbond besloot hiertoe omdat de NS-top blijft weigeren zich neer te leggen bij het advies van de commissie-Blankert/Stekelenburg. Dit duo vroeg de NS gisteren het gewraakte rondje om de kerk voorlopig uit te stellen.

De NS-directie liet echter onmiddellijk weten vast te houden aan het nieuwe dienstrooster. Domweg omdat er geen weg terug meer zou zijn. Deze snelle afwijzing heeft veel kwaad bloed gezet. Volgens zowel de commissie-Blankert/Stekelenburg als de twee grootste vakbonden VVMC en FNV, heeft de NS nog alle tijd de roosters aan te passen zonder dat de reiziger iets hoeft te merken. "Dit is nog mogelijk tot 12 april", aldus FNV-bestuurder A. van den Berg.

Werkonderbrekingen

Zijn vakbond heeft de directie tot vanmiddag de tijd gegeven het gewraakte plan van tafel te halen. Gebeurt dat niet, dan volgen er naar alle waarschijnlijkheid begin volgende week stakingen, om de NS-top alsnog op de knieën te dwingen. Het Utrechts personeelscollectief heeft al laten weten komende maandag tussen tien en vier uur 's middags het werk neer te zullen leggen.

Van den Berg hoopt dat het echter niet zover hoeft te komen en dat de NS zich alsnog neerlegt bij het advies. De bond blijft van mening dat het tijdelijk laten doorlopen van de huidige dienstregeling geen onoverkomelijke problemen veroorzaakt. De FNV baseert zich op een brief van 22 februari, waarin de NS-directie schrijft dat de wijzigingen in de nieuwe dienstregeling minimaal zullen zijn.

NS-topman Huisinga stelt echter dat "een vliegtuig dat al met opstijgen is begonnen, niet meer kan stoppen". Een woordvoerder van het Eindhovens collectief bestempelt deze uitspraak als "baarlijke nonsens".




 


do 22 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.