Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 22 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Paars ruziet over asielzoekers

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Coalitiepartners VVD en PvdA zijn elkaar gisteren weer keihard in de haren gevlogen over het terugdringen van de nog altijd grote stroom asielzoekers die naar ons land komt. De liberalen verwijten de sociaal-democraten dat zij steeds een groot aantal voorstellen om het asielprobleem aan te pakken, voortdurend dwarsbomen.

Zo vindt de VVD bijvoorbeeld dat asielzoekers uit een groot aantal landen als Angola en Burundi weer terug kunnen worden gestuurd naar veilige gebieden, maar krijgt zij daarvoor op dit moment geen steun van de PvdA.

'Sein op rood'

"Eerst bent u tegen, dan uiteindelijk soms voor, maar ondertussen worden de problemen steeds groter", aldus VVD-Kamerlid Kamp, die erop wijst dat Nederland in de jaren negentig jaar in jaar uit per hoofd van de bevolking drie keer zoveel asielzoekers als het Europees gemiddelde heeft opgenomen. "Voor het asielbeleid staan alle seinen op rood", aldus Kamp.

De PvdA vindt op haar beurt dat de plannen van de VVD, zoals bijvoorbeeld een min of meer gesloten opvang voor asielzoekers die zonder identiteitspapieren hier komen, niet uitvoerbaar zijn.

"De VVD wil wel allerlei zaken, maar heeft er geen extra geld voor over en wil zelfs bezuinigen. Dit is hartstikke inconsequent", aldus PvdA-Kamerlid Albayrak, die de VVD verwijt niet loyaal te zijn aan de in het regeerakkoord gemaakte afspraken.

Wel is de Kamer het er over eens dat de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers niet goed van de grond komt. De strengere maatregelen, die vorig jaar onder het bewind van staatssecretaris Cohen (Justitie) zijn ingevoerd, werpen nog niet de gewenste vruchten af.

De PvdA maakt zich vooral zorgen om een groep van enkele duizenden asielzoekers die naar verwachting in de zomer te horen krijgt dat zij Nederland moet verlaten.

Het plan van de sociaal-democraten om uitgeprocedeerde Irakezen via speciale chartervluchten naar Noord-Irak te brengen, is volgens PvdA-staatssecretaris Kalsbeek echter onuitvoerbaar.

"Voor Noord-Irak geldt een no-fly-zone en daar kunnen we dus geen charter naar toe sturen", aldus Kalsbeek, die er wel op wijst dat groepjes asielzoekers die het land moeten verlaten, eventueel via Turkije kunnen worden uitgezet naar Noord-Irak.

De bewindsvrouw vindt het nog veel te vroeg voor nieuwe terugkeermaatregelen omdat het beleid net vorig jaar is aangepast. Van de 32.000 uitgeprocedeerde asielzoekers die geen opvang meer krijgen en zelf verantwoordelijk zijn voor hun terugkeer, hebben ruim 5200 vluchtelingen Nederland ook daadwerkelijk verlaten.




 


do 22 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.