Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 20 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Shell pompt $3 miljard in gasvoorziening India
   
 

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM/SINGAPORE - Shell gaat de Indiase deelstaat Uttar Pradesh van gas voorzien. Hierover heeft het bedrijf een intentieverklaring getekend. De deelstaat zal door Shell worden voorzien van een netwerk van hoofdpijpleidingen en leidingen naar industrie en woonhuizen.

"Het gaat om een aantal grote projecten in India met betrekking tot het aanboren en het transporteren van gas", aldus een woordvoerder. "Aardgas is een schonere vorm van energie en is in de Indiase deelstaat op grote schaal aanwezig."

Shell denkt maximaal $3 miljard te investeren in pijpleidingen tussen de gasvelden en de afnemers in de Indiase deelstaat. De Brits-Nederlandse onderneming, de grootste leverancier van vloeibaar aardgas ter wereld, neemt ook de distributie voor haar rekening evenals de bouw van gasgestookte energiecentrales. "Dit is een aanloop naar nog schonere vormen van energie, zoals wind- en waterenergie", aldus de woordvoerder

Shell is in Bangladesh al actief in de gaswinning. Als de intentieverklaring uitmondt in een daadwerkelijke overeenkomst, worden deze gasbronnen mogelijk gebruikt voor het project in India.

'Shell India' hoopt in 2004 met de eerste leveranties te beginnen. Zolang er nog geen bilateraal akkoord bestaat wordt het aardgas aangevoerd via de LNG-terminal in Hazira, in de deelstaat Gujarat aan de Indiase westkust. Shell kreeg in 1999 toestemming daar een terminal met een capaciteit van 5 miljoen ton per jaar te bouwen. Met de bouw zal binnenkort worden begonnen.

Shell hoopt het gas uit Sangu in Bangladesh te exporteren omdat de binnenlandse vraag in Bangladesh onvoldoende is. Naar op het ministerie van energie in New Delhi daarentegen verluidt is Bangladesh enigszins terughoudend inzake de export van aardgas omdat er onzekerheid bestaat over de eigen, nationale behoefte aan aardgas.

India is een van de snelst groeiende markten voor aardgas. Het Amerikaans departement van Energie voorspelt dat de vraag naar aardgas groeit met een percentage van 7,9% per jaar van 30 miljard kubieke meter in 1997 naar 100 miljard kubieke meter in 2010. De gasproductie in India lag in 1999 op 28 miljard kubieke meter, maar verwacht wordt dat de productie aanzienlijk zal stijgen als verwachtingen van het aanboren van gas uit de zee zijn ontwikkeld.




 


di 20 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.