Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 20 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ajax leeft nog steeds ver boven zijn stand
   
 

Van een onzer redacteuren

AMSTERDAM - Heeft Ajax een gat in de hand? Dat was gisteren de grote vraag bij de presentatie van de halfjaarcijfers door Neerlands enige beursgenoteerde voetbalclub. Want opnieuw bleken de bedrijfslasten hoger uit te vallen èn harder te groeien dan de opbrengsten.

Ditmaal waren de 'overige bedrijfskosten' de voornaamste boosdoener. Gestegen advieskosten (lees: advocaatkosten) alsmede kosten uit de buitenlandse deelnemingen stuwden de lasten van Ajax over de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar omhoog naar ƒ66,5 miljoen. Dat was 5,2% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet klom daarentegen slechts met 4,6% tot ƒ56,5 miljoen.

Ajax leeft dus nog steeds boven zijn stand. Maar de directie belooft beterschap: dit jaar wordt de "kostenbeheersing verder geoptimaliseerd", zoals dat zo mooi heet. Hoe? door meer spelers te verhuren (Ajax heeft ondertussen wel meer spelers onder contract staan dan vorig boekjaar), minder vacatures op te vullen (al wordt hier een behoorlijke slag om de arm gehouden) en "het vergroten van het algemene kostenbewustzijn bij het management door strakke budgettering" (in gewoon Nederlands: Ajax wil de hand op de knip houden).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Ajax boekte een klein winstje dankzij onder andere de verkoop van Dani. (Foto: REUTERS)
De resultaten van dit al zullen pas in het volgende boekjaar 2001/2002 zichtbaar zijn, aldus Ajax, dat ook studeert op mogelijkheden om de inkomsten te verhogen uit sponsoring, internet, tv-rechten en merchandising. De laatste activiteit was door de vorige directie ook al tot speerpunt uitgeroepen om Ajax minder transfer-afhankelijk te maken, maar dat streven mislukte jammerlijk.

In het afgelopen halfjaar bleven deze inkomsten uit de verkoop van shirts, vaantjes en sjaals steken op ƒ4,7 miljoen. De televisie-inkomsten stegen met twee ton naar ƒ4,3 miljoen licht, waar de voetbalomzet daalde met zes ton tot ƒ27,7 miljoen. Ajax wijt dat met name aan de vroege uitschakeling in het Uefa Cup-toernooi.

De sponsorinkomsten groeiden wel: met ƒ2,7 tot ƒ19,8 miljoen dankzij een vernieuwd contract met hoofdsponsor ABN Amro en nieuwe contracten met Siemens, Grolsch en Kellogg's. De nieuwe kledingsponsor Adidas bracht daarentegen minder geld in het laadje dan Umbro.

De buitenlandse deelnemingen kostten Ajax weer een lieve duit. Het halfjaarverlies kwam uit op ƒ3,8 miljoen, waarbij zowel Ghana, Zuid-Afrika als België rode cijfers schreven.

Dat Ajax toch een nettowinstje van ƒ0,6 miljoen kon publiceren (ƒ1 miljoen minder dan over dezelfde periode in het boekjaar 1999/2000) was wederom te danken aan transferopbrengsten. Ajax verkocht Grönkjaer en Dani, wat een vergoedingssom van ƒ25,5 miljoen opleverde.

Ajax denkt de tweede helft van het boekjaar financieel beter af te sluiten. De komende maanden speelt Ajax nog de thuiswedstrijden tegen Feyenoord en PSV, traditioneel de twee kaskrakers in het nationale voetbalseizoen.

Verder hoopt de Amsterdamse voetbalclub te profiteren van nieuwe afspraken over televisierechten. Een nieuwe verdeelsleutel van de televisieopbrengsten binnen de Eredivisie NV (ENV) zullen tot hogere inkomsten leiden, verwacht Ajax.

Ook over het bereikte compromis over het internationale transfersysteem is Ajax hoopvol. Bepalend voor Ajax' instemming met het akkoord is in hoeverre clubs een financiële vergoeding krijgt voor gemaakte opleidingskosten, als jeugdspelers vertrekken.




 


di 20 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.