Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 14 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 

 
SNS in opspraak na klachten over stabielhypotheek

door Bart Olmer




LEEUWARDEN - Vijfhonderd Friese huiseigenaren willen de SNS-bank voor de rechter slepen in een bodemprocedure vanwege wat zij noemen "valse voorlichting" over hun stabielrentehypotheek van de SNS-bank.

De boze Friese huiseigenaren hebben sinds 1999 allemaal via drie onafhankelijke hypotheekverstrekkers in Leeuwarden en Drachten deze stabielhypotheek afgesloten. In een gezamenlijke brief stellen de boze klanten dat hun hypotheeklasten steeds verder worden opgeschroefd door de bank.

De klachten gaan over een hypotheekvorm, met een jaarlijks vast rentepercentage. Hierin mag de rente op de geldmarkt met 3,5 procent naar boven en beneden schommelen zonder dat de rentelasten voor de huiseigenaren stijgen.

De hypotheekrente zou alleen worden opgeschroefd, als blijkt dat de marktrente buiten de afgesproken bandbreedte zou vallen.

De marktrente wordt door de SNS-bank echter zélf bepaald, zeggen de klagers. "Deze toetsrente is absoluut niet marktconform te noemen", stelt advocaat mr. Oscar A. van Oorschot. "Het wordt willekeurig gevormd. En het is abnormaal hoog. Alle klanten worden daardoor geconfronteerd met een hogere hypotheekrente." De SNS zou alleen "vaag verwijzen" naar 'de geldmarkt'.

De drie Friese hypotheekverstrekkers (Hypotheekvisie Leeuwarden, Hypotheekvisie Drachten en BNMW Groep Drachten) stellen dat SNS de toetsrente bewust hoog houdt waardoor van '30 jaar zekerheid over een stabiele rente' zoals de bank in brochures beloofde geen sprake is. De hypotheekbedrijven en klanten vinden dat de SNS-bank onjuiste voorlichting heeft gegeven.

De bankklanten eisen dat de SNS de échte marktrente gebruikt voor het toetsen van de afgesloten hypotheken en niet de 'SNS Stabielrente'.

Bij de Vereniging Eigen Huis zijn inmiddels tientallen klachten uit het hele land binnengekomen van consumenten en onafhankelijke hypotheekadviseurs. De vereniging heeft gisteren voor de derde keer onderhandeld met de SNS, om gedupeerden schadeloos te stellen. Eigen Huis wil tevens dat klanten kosteloos naar een andere hypotheek kunnen overstappen. Volgens woordvoerster Yda Geerts wordt een akkoord mogelijk vandaag bereikt.

Advocaat mr. Carla Veroude van de SNS Bank ontkent in haar antwoord aan de Friese klagers alle aantijgingen. "De toetsrente wordt niet bewust hoog gehouden, maar is marktconform." Twee weken geleden is over de kwestie overleg geweest tussen de Friese gedupeerden en de SNS-bank.

Volgens Eigen Huis heeft de bank toegegeven niet volledig te zijn geweest in de voorlichting.


wo 14 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.