Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 13 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 

 
Kunstgras in de lift

Van onze Telesportredactie




AMSTERDAM - Betaald voetbal op kunstgras? Nu ook de wereldvoetbalbond FIFA deze optie eindelijk serieus neemt, lijkt het erop dat het ontwikkelen van dergelijke grasmatten een snelle vlucht zal nemen. In eigen land kan er al binnen vier tot vijf jaar op kunstgras worden gespeeld, denkt men bij Grontmij in De Bilt. Dit is het enige bedrijf dat over een kunstgrasveld beschikt dat door de KNVB is gecertificeerd.

Anders gezegd: amateurs tot en met de vierde klasse KNVB hebben toestemming om daarop te spelen. De betaald voetbalorganisaties zullen dus nog even moeten wachten maar dat het op middenlange termijn over zal zijn met de soms zelfsgevaarlijk te bespelen grasmatten zoals die in de Amsterdam Arena staat vast.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Grontmij is druk bezig met kunstgrasvelden.
"Het kunstgrasveld wat we nu hebben gemaakt, zit al dicht tegen natuurgras aan", vertelt Jochem Knol van Grontmij. "De speciale hoogpolige mat is ingestrooid met rubber en zand. De ondergrond heeft een dempend en verend vermogen, waardoor de kans op blessures en brandwonden gering is".

"Nu richten we ons nog op het amateurvoetbal, maar ik weet zeker dat over een paar jaar alle voetbalclubs in Nederland op kunstgras gaan spelen. De clubs zullen inzien dat ze niet meer om kunstgras heen kunnen. Als ik kijk naar het gras in de Arena, dan lijkt kunstgras me een veel beter alternatief".

Het gras in de Arena is vaak onderwerp van gesprek. Zo zei Frank de Boer na de oefeninterland Nederland-Turkije dat hij nooit meer op het veld in de Arena wilde spelen. De vraag is dan ook wat ze bij Ajax vinden van een kunstgrasveld in plaats van een gewoon grasveld. "Je kan er in de toekomst niet meer omheen, het gaat gewoon gebeuren", geeft Bobby Haarms toe. Samen met Leo Beenhakker, Pim van Dord en Han van Wees zit Haarms in het grascomité van Ajax. Toch zien ze bij Ajax voorlopig meer nadelen dan voordelen. "Voetballen op een kunstgrasveld gaat vast en zeker ten koste van het voetbal", zegt Haarms. Terreinmeester Han van Wees valt Haarms bij: "Voetbal is emotie, daar horen vuile, zwarte shirts bij. Op een kunstgrasveld wordt het voetbal zo steriel".

Van Wees vreest ook voor competitievervalsing. "Straks krijgen we hetzelfde als bij Davis Cup tennis. Daar kiest het thuisspelende team de ondergrond zodat ze daar voordeel uit kunnen halen. Je moet er toch niet aan denken dat zoiets ook in het voetbal gaat gebeuren".

Toch neemt de internationale voetbalbond FIFA het kunstgras serieus. De bond heeft inmiddels een wereldwijd kwaliteitsonderzoek naar kunstgrasvoetbalvelden ingesteld. De belangrijkste eis van de FIFA is dat een kunstgrasveld een natuurlijk veld zo veel mogelijk moet benaderen. Over twee jaar worden de resultaten van het onderzoek besproken.

Bij Ajax maken ze zich op dit moment drukker om het gewone gras, want de volgende thuiswedstrijd staat alweer voor de deur. Zondag komt Sparta op bezoek in de Arena. De opmerking van Frank de Boer nemen ze trouwens bij de Amsterdamse club voor lief. "Dat zei hij ook uit frustratie over de wedstrijd. Dat vergeven we hem wel", lacht Bobby Haarms.


di 13 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.