Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 13 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 

ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
 
Staat doet leeuwendeel
belang TPG van de hand

door onze redactie




AMSTERDAM - Voor de TNT Post Groep (TPG) was het gisteren dubbel feest. De top van de post- en pakketgigant kon een recordwinst presenteren over het jaar 2000.

Ander heuglijk nieuws voor het concern is dat de Nederlandse staat zijn belang in TPG op termijn gaat terugbrengen van 43% naar 10%. Daardoor verbetert de verhandelbaarheid van het aandeel.

De Nederlandse staat is onmiddellijk begonnen met het reduceren van zijn aandeel in TPG. De overheid brengt het belang nog deze week terug naar 35,7% door de verkoop van 35 miljoen aandelen. Dat levert het Rijk circa EUR800 miljoen op. Dit bedrag zal worden gebruikt om de staatsschuld te verlichten.

De staat heeft bovendien de banken ABN Amro en Morgan Stanley Dean Witter, die de verkoop begeleiden, een optie verleend om additionele aandelen te kopen. Als de banken deze volledig uitoefenen, wordt het belang van de staat in TPG uiterlijk donderdag nog verder verkleind naar 34,9%. Wanneer de overheid de overige aandelen van de hand doet, is onbekend. Het Rijk verwacht in ieder geval het belang dit jaar niet verder te verkleinen.

TPG-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer reageert positief op het besluit van de overheid om het belang in zijn onderneming af te bouwen. Volgens hem zal het kleinere belang van de staat het voor TPG eenvoudiger maken om allianties en overnames af te sluiten in de Verenigde Staten.

"Dan zal het gemakkelijker zijn om aan partijen uit te leggen dat de staat zich niet met dagelijkse gang van zaken in ons bedrijf bezighoudt. Dat wordt nu wel altijd gedacht in de VS", zei Scheepbouwer gisteren.

Ook de verhandelbaarheid van het aandeel TPG verbetert doordat de overheid een stap terugdoet. "Door het kleinere belang van de staat wordt het aantrekkelijker voor grote partijen om in het aandeel te stappen", stelt analist Geert-Jan Hoppers (Effectenbank Stroeve).

Volgens Hoppers hebben sommigen het besluit van de overheid mogelijk al zien aankomen. "Want het aandeel TPG is de afgelopen weken in no time van EUR28 naar EUR23 gedaald. En daar bestond niet echt een duidelijke reden voor."

De staat brengt het belang in TPG terug vanwege de liberalisering van de postmarkt. In die ontwikkeling past een grotere doorzichtigheid van het bedrijf TPG, zonder een overheid die op de achtergrond nog aan de touwtjes zou kunnen trekken.

Daarom heeft het kabinet eveneens een voorstel bij de Tweede Kamer ingediend om af te zien van het recht om commissarissen te benoemen bij TPG. Wel wil de staat het zogenoemde 'gouden aandeel' behouden. Daarmee kan het strategische beslissingen van het concern tegenhouden.

Het nieuws over de beperking van het staatsbelang viel gisteren samen met de bekendmaking van de resultaten over 2000 van TPG. De omzet van het concern steeg vorig jaar met 16,4% naar EUR9,9 miljard.

De nettowinst nam met 25,5% toe tot EUR526 miljoen. De winst per aandeel groeide met 25% naar EUR1,10. In alle drie divisies van het concern post, expresse en logistiek steeg de winst sneller dan de omzet.

TPG rekent er op de goede resultaten van vorig jaar in 2001 te kunnen overtreffen. Het bedrijf verwacht namelijk dat de nettowinst dit jaar met 20 tot 25% zal toenemen.

Scheepbouwer gaat er ook van uit dat TPG deze week goedkeuring krijgt van de Europese Commissie voor het oprichten van een gezamenlijke onderneming met het Britse Royal Mail en de Singapore Post. Dit bedrijf zal onder de naam Delta voor grote bedrijven rekeningafschriften, catalogi en direct mail gaan versturen.

De Europese autoriteiten vrezen echter dat de joint venture een dominante positie krijgt op de internationale markt voor uitgaande post. Om deze bezwaren weg te nemen, is TPG bereid zijn divisie TNT Internationaal Nederland af te stoten, aldus Scheepbouwer.

De TPG-topman zei gisteren eveneens dat hij er op rekent dat in de tweede helft van dit jaar meer duidelijkheid zal komen over de liberalisering van de Europese postmarkt. Hij verwacht dat onder het EU-voorzitterschap van België een definitieve datum zal worden vastgesteld voor de liberalisering.

Om op tijd gereed te zijn voor de liberalisatie van de postmarkt bouwt TPG nu al posities en netwerken op in meerdere landen. Met name in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland wil het concern zijn activiteiten uitbreiden.

Scheepbouwer erkende gisteren ook dat TPG in gesprek is over de overname van een kwart van de Griekse postkantoren. "We zijn één van de bieders."


di 13 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.