Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 13 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 

ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
 
Liquiditeitstekort dreigt
voor internetbedrijf Tie

door onze redactie




AMSTERDAM - Het Nederlandse e-commerce software bedrijf Tie is naarstig op zoek naar nieuwe financiers die een dreigend kastekort kunnen afwenden.

Een gat van EUR2 miljoen moet op korte termijn worden overbrugd, wil de accountant zijn handtekening zetten onder het nieuwe jaarverslag. De afgelopen weken zijn gesprekken gevoerd met verschillende potentiële overnamekandidaten. Onder meer Paul Kuiken, topman van Landis, had belangstelling. Enkele onderdelen van deze ict-groep zouden passen bij Tie.

Nina Brink toonde drie weken geleden eveneens interesse, onder meer vanwege de beursnotering die Tie heeft. Maar inmiddels is de internet-onderneemster afgehaakt. Brink zou zijn afgeschrikt door de slechte verhouding tussen de uitgaven en de kasstroom van het bedrijf. Tie werkt mede voor overheden zoals de Europese Commissie, die niet al te snel van betalen zijn.

Ook zit het bedrijf, dat vorig jaar nog grote expansieplannen had, qua personeelsomvang in een behoorlijk ruim jasje. Daarnaast is ingezet op uitbreiding in het buitenland, terwijl de Nederlandse organisatie veel aandacht behoeft. Anderzijds wilde Tie-oprichter en grootaandeelhouder Dick Raman geen genoegen nemen met een plaats in de luwte, zoals Brink in gedachten had. Raman liet al eerder doorschemeren graag aansluiting te vinden bij een financieel krachtiger partner. Hij is zich bewust van de noodzaak snel de liquiditeit op te vijzelen. Raman onthield zich gisteren van commentaar op de problemen rond zijn onderneming.

Probleem voor Tie is dat het financieringsklimaat voor internetbedrijven momenteel zwaar tegen zit. Zowel banken als verschaffers van risicokapitaal houden de voet op de rem. In Zweden is nu weer branchegenoot Framtidsfabrikken in de problemen geraakt. Het aandeel Tie ging vorig jaar voor een uitgifteprijs van EUR10 naar de beurs. Gisteren daalde het aandeel met EUR0,08 naar EUR2,82.

Tie is gespecialiseerd in software waarmee bedrijven via internet zaken kunnen doen. Begin maart 2000 ging de onderneming als eerste puur Nederlandse internetonderneming naar de beurs. Daarmee werd ƒ90 miljoen opgehaald. Kort daarna volgden World Online en Newconomy. Deze laatste internet-beleggingsmaatschappij houdt nog een belang van 7% in Tie. Raman heeft ook een belang in Newconomy. In het eerste kwartaal van het boekjaar 2000/2001 dat loopt tot 31 december 2000, werd een verlies voor belastingen van EUR 2,8 miljoen geleden.


di 13 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.