Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 13 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 

ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
 
Beursdrama VS houdt aan

door onze redactie




AMSTERDAM - Amerikaanse beleggers hebben zich gisteren niet kunnen onttrekken aan de beursnachtmerrie van afgelopen vrijdag. Opnieuw kreeg de technologiebeurs Nasdaq een zware afstraffing, deze keer nog erger. De koersen gingen gemiddeld met ruim 6% omlaag en de Nasdaq Composite zakte voor het eerst sinds 1998 door de 2000.

Uiteindelijk sloot de Nasdaq Composite op 1923,38, een daling van 6,3%. Vrijdag was de index al flink (met 5,4%) gedaald in antwoord op een omzetwaarschuwing van chipmaker Intel. Intel was ook nu weer bij de dalers en sloot $1¾ op $27¾. Microsoft daalde ook fors met $4¾ naar $52.

De Dow Jones Industrial liep eveneens averij op doordat de verkoopwoede overloeg. De beursgraadmeter moest 4,1% terug op 10.208,25 punten. Het grootste bedrijf ter wereld, General Electric, kon de malaise ook niet ontsnappen. De koers daalde met $4,21 naar $39,60.

Niet alleen technologie zat in de hoek waarde klappen vielen. Ook de financiële waarden moesten net als vrijdag terug. J.P. Morgan leverde $3,46 in op een koers van $45,49. Een serie nieuwe downgradings en winstwaarschuwingen waren hier debet aan.

Analisten wijten de nieuwe koersdalingen met name aan de winstwaarschuwingen die Wall Street de laatste tijd treffen. Intel was slechts de laatste in een reeks, maar lijkt een kleine lawine te hebben veroorzaakt. Als domino-stenen vielen de technologiefondsen.

Een ander punt is dat het stelsel van centrale banken in de VS, de Fed, voorlopig waarschijnlijk geen verdere renteverlaging gaat invoeren. Recente cijfers doen vermoeden dat de inflatie weer aan kan wakkeren. Daarmee zal Fed-voorzitter Alan Greenspan voorlopig de hand op de knip houden en beleggers niet de renteverlaging geven waarop ze zo hard zitten te wachten.

Beleggers elders in de wereld kunnen niet anders dan afwachten in welke mate het Nasdaq-drama naar hun nationale beurzen zal overslaan. Het zal er vandaag op menig beurs om spannen.


di 13 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.