Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 13 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 

ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
 
Mondiale verkoopgolven
kleuren beurzen dieprood

door onze redactie




AMSTERDAM - De effectenbeurzen hebben gisteren mondiaal harde klappen gekregen. In de Verenigde Staten zakte de schermenbeurs Nasdaq voor het eerst in 27 maanden onder de 2000 puntengrens, na een slachting onder tech-fondsen.

In Japan was het drama niet minder groot. Daar kelderde de Nikkei-index naar het laagste punt in zestien jaar.

De Nikkei-index van de beurs in Tokio duikelde 3,6% omlaag op 12,171,37, een stand die sinds april 1985 niet meer is voorgekomen. Die koersval was een reactie op de beursmalaise in Amerika, vorige week vrijdag. Toen daalde de Nasdaq al 5,4% en moest de Dow Jones-index 2% inleveren. Slecht nieuws van Cisco en vooral de winstwaarschuwing van Intel veroorzaakten dat negatieve sentiment.

In Europa was de stemming gisteren niet veel beter. En opnieuw was deprimerend nieuws uit de technologiesector de boosdoener. Ericsson waarschuwde dat de resultaten in het eerste kwartaal zwaar zullen tegenvallen. De Zweedse fabrikant van telecomapparatuur moest dat bekopen met een val van de beurskoers met ruim 20%. Concurrenten als Nokia en Alcatel werden meegesleept, evenals andere telecomfondsen.

De verkoopgolven in Europa de Amsterdamse beurs hield gisteren met een verlies van 2% op 582,99 de schade nog redelijk beperkt triggerde op zijn beurt weer een nieuwe daling in Amerika, die inmiddels toch trekjes van een regelrechte paniekaanval vertoont. Het gevolg van wat een nieuwe black monday leek was dat de Nasdaq nog meer terrein verloor met een forse val van 6,3% op 1924,15 punten. En ditmaal moest ook De Dow Jones-index het fors ontgelden. De beursgraadmeter op Wall Street verloor 4,1% op 10208,25 punten.

"Er is zeker angst in de markt", aldus een handelaar. "Angst en teleurstelling. Veel mensen geloofden in de nieuwe economie en om al die dromen totaal in duigen te zien vallen, werkt demoraliserend."

Onder analisten wordt ondertussen gerekend op een stevige tegenactie van de Fed. "Ik verwacht nog steeds dat de Federal Reserve de rente op 20 maart met een half procent verlaagt", aldus een van hen. In januari verlaagde de Fed de rente al in twee stappen met een vol procent. Een dalende rente heeft doorgaans een positief effect op de aandelenmarkten. De rentestappen van Greenspan hebben echter tot dusverre het bloeden op de aandelenmarkten niet kunnen stoppen.

Ondanks de beursmalaise wordt in financiële kringen licht aan het eind van de tunnel gezien, althans wat de wereldeconomie betreft. Dat zou ook weer het sentiment op de aandelenbeurzen kunnen keren.

De wereldeconomie zou in de tweede helft van dit jaar weer aantrekken, maar voorzichtigheid blijft geboden, zo heeft president Eddie George van de Britse centrale bank gisteren gezegd. George is op het ogenblik voorzitter van de centrale banken van de G-10, de tien grootste industrielanden.

De meest recente gegevens uit de Verenigde Staten zijn beter dan verwacht. "Het is echter nog te vroeg om victorie te kraaien", aldus George in Basel na afloop van overleg van de BIB, de Bank voor Internationale Betalingen. In de eerste helft van dit jaar zal de wereldeconomie volgens hem een "hobbelige" landing maken.

De G-10 verwacht een voortzetting van de groei in Europa, maar wel op een wat lager niveau. Dit jaar groeit de Europese economie met 3% na 3,4% in 2000.

Japan blijft eveneens groeien, maar in een zeer bescheiden tempo. Het is duidelijk dat de economie van Japan zich met een slakkengang voortbeweegt, maar de situatie is niet echt slecht, aldus George. Hij verwees naar gegevens die gisteren bekend werden. Volgens die cijfers groeide de Japanse economie in de laatste drie maanden van vorig jaar met 0,8% (op jaarbasis) na een achteruitgang met 0,6% in het kwartaal ervoor.

Voor de rest van Azië is het beeld wisselend, maar veelal positief, zo verklaarde de Britse centrale bankpresident. Wel is er sprake van een groeivertraging in de elektronicasector.


di 13 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.