Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 13 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 

ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
 
Technologie onderuit

door onze redactie




AMSTERDAM - Beleggers op de AEX zagen het gisteren duidelijk niet meer zitten. De koersdreun die de Amerikaanse Nasdaq vorige week vrijdag had moeten incasseren na de winstwaarschuwing door chipfabrikant Intel galmde flink na op de Amsterdamse beurs.

Over een breed front moesten de koersen al direct na de opening scherp omlaag. Daarin stond het Damrak overigens niet alleen: ook de overige Europese effectenbeurzen moesten flink inleveren. Toen de Nasdaq gistermiddag opnieuw scherpe koersdalingen te zien gaf en de index daar al snel royaal onder de 2000 stond, was de fut er in Amsterdam helemaal uit. De AEX-index sloot 11,9 punten lager op 582,99.

Tot de grootste dalers behoorden het automatiseringsfonds Getronics en de producent van chipmachines ASML. Getronics moest EUR0,41 of 6,4% terug naar EUR5,99, terwijl voor ASML bij het sluiten van de handel EUR1,60 (6,2%) minder werd betaald op EUR24,40.

Ook de telecombedrijven moesten het gisteren weer ontgelden. Daar werd de zwakke stemming nog eens versterkt door de winst- en omzetwaarschuwing van het Zweedse Ericsson. Versatel zakte EUR0,95 in koers tot EUR9,37. Het nieuws dat telecomwaakhond Opta Versatel in het gelijk heeft gesteld in een geschil met KPN over de aanmeldingsprocedure bij carrier preselect, maakte weinig indruk op de beleggers. De (vrijwel uitsluitend zakelijke) klanten zouden door deze uitspraak gemakkelijk de weg naar het telecombedrijf moeten kunnen vinden. Voor KPN bleef de schade beperkt tot een daling van EUR0,54 naar EUR13,26.

Kabelbedrijf UPC moest EUR0,64 terug tot EUR10,91, terwijl KPNQwest EUR1,70 van de prijs zag af gaan op EUR21.

Opvallend in de huidige beursmalaise was gisteren de positieve uitslag van een enquête die het financiële weekblad BeleggersBelangen onder analisten van banken, commissionairs en beleggingsinstellingen heeft gehouden. Zowel fundamenteel als technisch analisten waren positief over de aandelenmarkt. Conclusie was dat er geen recessie komt en de AEX eind dit jaar rond de 730 staat. Een aantal fundamenteel analisten voorspelde zelfs een AEX van 800. Een heel stuk somberder was een technisch analist, die er van uitgaat dat de index eind van het jaar op 520 staat.

Voor de Nasdaq was het ook al een en al optimisme. Na de hoogste stand van 5132 precies een jaar geleden denkt men nu dat de index op deze technologiebeurs op 3100 zal staan. Heel wat anders dus dan de 1923 van gisteren.

TPG vormde een positieve uitschieter in de beursellende met een koersstijging van 79 eurocent tot EUR24,04. De onderneming meldde gisteren voorbeurs een nettowinst van EUR526 miljoen, dat was aanzienlijk meer dan de EUR419 miljoen die het jaar ervoor was verdiend en ook meer dan waarop veel analisten hadden gerekend. Tevens werd bekend dat de Nederlandse staat nog deze week 35 miljoen aandelen TPG, dat is 7,3% van het uitstaande kapitaal, verkoopt. De komende twee jaar wil TPG nog veel meer aandelen verkopen, waardoor het percentage in de onderneming van 36 naar 10 zakt. Effectenbank Stroeve handhaaft het outperformer-advies voor het post-, logistiek- en expresbedrijf.

In de financiële hoek sloot Aegon EUR0,96 lager op EUR34,84. Effectenbank Stroeve kwam na een analistenpresentatie met de verzekeraar tot de conclusie dat het aandeel 'aantrekkelijk gewaardeerd' is. De analisten denken dat de dip in de autonome groei in het vierde kwartaal van vorig jaar van slechts 7% van tijdelijke aard zal zijn en enigszins verstoord is door seizoensinvloeden.

Aegon moet volgens Stroeve dit jaar in staat zijn meer dan 10% autonome winstgroei te realiseren. De totale winststijging zal aan de bovenkant van de 10-15% range kunnen liggen. De analisten van Stroeve handhaven hun outperformer-advies. Theodoor Gilissen kwam voor Aegon gisteren met een koopadvies. ABN Amro boekte een bescheiden koersstijging van 9 eurocent tot EUR23,01.

Kon. Olie was de beleggers EUR0,87 minder waard op EUR63,80. Het concern, dat ook afgelopen vrijdag weer tot inkoop van eigen aandelen overging, heeft een vijandig bod aangekondigd op Barrett Resources. Vorige week woensdag maakte het concern bekend dat het dit Amerikaanse concern wilde overnemen voor in totaal $2,2 miljoen. Dat bod werd echter door Barrett verworpen.

Ahold werd met het nieuws dat het concern in de race is voor pompstations beloond met een koersstijging van een eurostuiver op EUR34,25.

Ordina komt morgen met de jaarcijfers. Die zouden Volgens Van der Hoop Effektenbank een winststijging van 21% te zien kunnen geven. De analisten van de bank gaan er van uit dat de omzet met 36% is toegenomen, maar het overgrote deel daarvan is bijgekocht: slechts 10% is autonome groei.

Doordat voor die overnames, waarvan de grootste Relan ICT was, veel aandelen zijn geëmitteerd (het gemiddeld aantal uitstaande aandelen steeg met 10%) bleef de stijging van de winst per aandeel beperkt tot rond 10% tot EUR1,06, zo denken de analisten. De analisten van NIB Capital vinden het overigens al een prestatie dat Ordina niet, zoals veel van haar collega's, met een winstwaarschuwing is gekomen. Ordina sloot EUR0,65 lager op EUR22,80.

Adriaan Janszen


di 13 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.