Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 12 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 

 
Huurkleding krijgt binnenkort volgchip

door Ernst Nordholt




AMSTERDAM - De schade van verhuurde bedrijfs- en feestkleding door diefstal en molest kan binnenkort behoorlijk worden teruggebracht door invoering van een nieuw waterdicht volg-systeem. De toekomst is dat verhuurde jacquets en smokings worden voorzien van een chip die bestand is tegen ruw gebruik. De huurders van de feestkleding krijgen een magneet of chipkaart voor persoonlijke identificatie.

Op die manier ontstaan een geautomatiseerd uitgifte en inname-systeem van de kleding dat bovendien vernielingen en ruw gebruik registreert. De anti-diefstalchips in de kleding zullen het eerst worden beproefd bij een ziekenhuis ergens in den lande.

De proef is slechts één van een reeks projecten opgezet door Senter, een door de Nederlandse overheid gesubsidieerd instituut dat projecten begeleidt op het gebied van criminaliteitspreventie.

'Oorkopie'

Zo wordt op dit moment onder auspicien van Senter ook gewerkt aan een systeem dat de oorafdrukken van inbrekers herkend. Inbrekers leggen vaak hun oor te luisteren op een deur of raam waardoor zij op het glas of het hout een uniek biometrisch kenmerk achterlaten.

Op dit moment wordt in samenwerking met een aantal bedrijven en TNO een methode ontwikkeld die het mogelijk maakt om die oorafdrukken digitaal vast te leggen. Een digitale 'oorkopie' kan vervolgens worden opgeslagen in een database en later worden vergeleken met andere afdrukken. Als hulpmiddel voor de technische recherche in verschillende politiekorpsen wordt op dit moment een demonstratiemodel ontwikkeld.

Politiemensen kunnen bovendien straks op pad met een zogeheten informatiepistool. Het Senter-project met de wervende naam 'Carkit Next Generation' heeft tot doel meer greep te krijgen op autocriminaliteit. In palmtopcomputers worden kentekens opgeslagen van gestolen voertuigen, mensen die zich verschuilen achter katvangers en ongeldig verklaarde kentekens.

Surveillanten kunnen op straat met het apparaat, dat gemakkelijk in de binnenzak van een jas of een borstzakje van een overhemd past de kentekens van auto's controleren.

Het nieuwe systeem kan worden uitgebreid met een camera en worden voorzien van beeldherkenningssoftware zodat kentekens niet meer met de hand hoeven te worden ingetikt. De handcomputertjes kunnen in het vervolg direct communiceren met de politie-meldkamer.

In het project wordt samengewerkt door politie het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelastingen, de Rijksdienst voor het wegverkeer en de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.


ma 12 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.