Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 12 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 

 
Duizenden docenten
volgen actie-oproep

Van onze verslaggevers




AMSTERDAM - Duizenden docenten beneden de grote rivieren en Zuid-Holland hebben gistermiddag geen les gegeven. Gehuld in T-shirts en actiepetjes wilden ze minister Hermans (Onderwijs) duidelijk maken dat er ƒ1 miljard moet bijkomen voor het onderwijs.

De bewindsman liet echter weten dat hij één miljard maar weinig vindt. "Mijn ambities liggen duidelijk hoger", verklaarde Hermans gisteren op de eerste dag van de estafettestaking.

Hij probeerde de stakers hun argumenten uit handen te slaan met de opmerking dat de actie, die nog duurt tot donderdag, nergens voor nodig is. Maar de organiserende Algemene Onderwijsbond (AOb) geeft zich niet zomaar gewonnen.

"Als Hermans zoveel geld wil vrijmaken, dan had hij het kabinet daartoe moeten oproepen", laat AOb weten. "Nu luidt het steeds 'Ik kan niets beloven'. Bovendien gaat het steeds over de lange termijn. Wij willen het geld nú!", zo klinkt het bij de actie-organisatie, die terugkijkt op een geslaagde stakingsdag.

Ook de eigen partij van de minister, de VVD, ziet niets in de staking van de AOb. "Vorig jaar kreeg Hermans ƒ1,4 miljard extra zonder staking", aldus VVD-Kamerlid Cornielje. Het CDA eist deze week echter opheldering van Hermans over de staking, de lerarentekorten en de situatie op de scholen. "Dat er meer dan ƒ1 miljard naar het onderwijs moet, had hij ook weken geleden kunnen zeggen", aldus CDA-Kamerlid Van de Camp.

Zuid-Holland

De meeste actievoerders bevonden zich gisteren in Zuid-Holland: Alleen al in Den Haag hielden minstens 2500 docenten de lessen voor gezien. In het van oorsprong katholieke Limburg en in Brabant waren de stakers dunner gezaaid.

De AOb heeft daar minder leden dan de christelijke Onderwijsbond CNV. Deze koos samen met 15 andere organisaties voor ludieke acties, met hetzelfde doel: meer geld voor het onderwijs.

Een onverwachte oplossing kwam gisteren van organisatie-deskundige prof.dr. Roel in 't Veld. Hij opperde om rijke ouders tot een bijdrage te verplichten. Ouders die twee keer modaal of meer verdienen, zouden een fors deel van het onderwijs voor hun kinderen zelf moeten betalen.

Maar de ouders willen er niets van weten: "In 't Veld is de richting kwijt", zegt Werner van Katwijk, directeur van Ouders & Coo.

Overheidstaak

"Zijn uitspraak zal wel prikkelend bedoeld zijn, maar onderwijs is een overheidstaak, die door de overheid bekostigd moet worden. Anders gaan de rijke ouders ook eisen stellen. Dan wordt de kwaliteit van het onderwijs weer afhankelijk van het inkomen van de ouders," aldus Van Katwijk.

De organisatie van ouders wijst de stakingen van de hand: "De AOb loopt voor de muziek uit. We hebben net één uniek front van ouders, leerlingen, docenten en besturen bereikt. Dan moet je geen eigen koers varen."

De meeste acties waarbij ook ouders en leerlingen betrokken zijn, vinden pas plaats vanaf donderdag, als de AOb-staking achter de rug is.


ma 12 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.