Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 12 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 

 
Clinton: Euro wordt
keiharde munt

Van onze speciale verslaggever




DEN HAAG - De euro zal een keiharde munt worden, zo voorspelt oud-president Bill Clinton van de Verenigde Staten. "Ik weet zeker dat de euro sterker zal worden. Net als Europa, als ze zich verder verenigt en uitbreidt. Het is ook goed om in de vrije wereld meer dan één sterke speler te hebben."

Clinton, die gisteren Nederland bezocht, is vol lof over premier Kok. "Het was een grote eer om met hem te mogen werken. Hij is een van de meest begaafde wereldleiders van deze tijd."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 27kb)
Clinton wordt begroet door premier Kok (Foto: Eigen foto)
De voormalig president steekt tijdens de lunch in gesprek met de verslaggever van deze krant de loftrompet over de samenwerking met Nederland in de acht jaar waarin hij leider van het machtigste land ter wereld was.

Trouw

"Ik ben zo blij weer terug te zijn in dit prachtige land, dat al zoveel jaren een vriend en trouwe bondgenoot is", vertelt Clinton tijdens zijn eerste buitenlandse optreden in het Haagse Crowne Plaza Promenade Hotel in Den Haag.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x335, 25kb)
Clinton wordt begroet door premier Kok (Foto: EPA)
Clinton roemt Nederland vooral vanwege ons economisch succes, ons loyale lidmaatschap van de NAVO en onze grote bereidheid bij het leveren van troepen voor vredesmissies. Hij is zeer dankbaar voor de rol die Nederland bij het vredesproces in voormalig Joegoslavië heeft gespeeld.

De oud-president gebruikt de lunch met 41 Nederlandse captains of industry en andere prominenten. Onder de aanwezigen zijn Hans Wiegel, staatssecretaris Gerrit Ybema, oud-ministers Gerrit Brokx en Wil Albeda en society-makelaar Harry Mens, die de verkoop van een groot deel van de lunchplaatsen voor zijn rekening heeft genomen.

De hoge gast, die 's ochtends per privéjet vanuit de VS op Schiphol arriveerde, maakt na aankomst een vermoeide indruk. Hij verontschuldigt zich voor zijn rode ogen en wijt dat aan een soort hooikoorts, waarvan hij in zijn nieuwe woning in Chappaqua ten noorden van New York veel last zegt te hebben. Direct na aankomst in de brasserie worden alle lunchgasten persoonlijk aan de charismatische oud-wereldleider voorgesteld.

Bill Clinton grapt: "In Harlem (voorheen beruchte wijk in New York waar Clinton een kantoorpand heeft gekocht, red.) roepen de zwarten tegen mij: Wij zijn twintig jaar bezig om hier weg te komen en nu komt u hier binnen..." De onroerendgoed-prijzen in Harlem zijn sinds zijn komst met meer dan tien procent gestegen.

Harry Mens met pretoogjes na een onderonsje met de oud-president: "Hij is ondeugend. Nóg ondeugender dan ik..."

Tijdens de lunch, die aan vier tafels wordt geserveerd, schuiven de oud-president en zijn gastheer bij iedere gang één tafel op, zodat iedere gast zo'n 45 minuten met Clinton kan doorbrengen. "Voor het eerst in 27 jaar kan ik weer eens een beetje mijn eigen tijd invullen", vertrouwt Clinton ons toe als hij aan onze tafel schuift.

Hij doelt daarmee op de volledige periode dat hij actief in het openbaar bestuur in de Verenigde Staten is geweest. "Ik heb gelukkig weer eens tijd om me meer onder de mensen te begeven en te gaan en te staan waar ik wil", aldus Clinton, die in de namiddag de daad bij het woord voegt en na een bezoek aan koningin Beatrix in het Haagse café-restaurant Schlemmer een kopje Earl Grey drinkt.

Lijfwachten

Zijn herkregen vrijheid heeft echter ook een andere kant, zo geeft hij tegenover onze verslaggever toe. Zo krijgt Clinton voor de rest van zijn leven een paar bodyguards ("Ze zijn van de secret service") mee, die voor zijn veiligheid moeten waken. "Tijdens mijn regeerperiode heb ik nogal wat terroristen tegenover mij gehad. Daar moet je toch rekening mee houden", zo vertelt Bill Clinton in gesprek met zijn gasten van tafel 3. De lijfwachten hebben strategisch een tafel in het midden van het restaurant gekozen.

"Toen ik nog gouverneur in Arkansas was, kwam er een man naar mij toe die zei: U wordt de nieuwe president van Amerika, want u bent de beste spreker. Dat was Leo van de Kant (van het Nederlandse gastsprekersbureau Assemblee, red.). Deze man oogst vandaag, want ik had hem beloofd dat ik hem als eerste zou bezoeken als hij gelijk zou krijgen."

Na de lunch houdt de oud-president een lezing van drie kwartier met als onderwerp 'Reshaping the future' ('De toekomst opnieuw vormgeven'). 's Middags brengt Clinton een bezoek aan premier Kok en koningin Beatrix.


ma 12 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.