Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 12 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 

 
Spectaculaire groei afval

door Annemiek Paping




UTRECHT - De afvalberg in Nederland groeit spectaculair. Tussen 1996 en 1998 steeg de hoeveelheid huishoudelijk afval van bijna 6,2 miljoen ton naar ruim 6,6 miljoen ton per jaar. Bij ongewijzigd beleid dreigt het aanbod toe te nemen tot meer dan 8,5 miljoen ton in 2011.

Deze ontwikkeling leidt tot grote problemen. "Onze verbrandingscapaciteit is hierop niet berekend", licht mevrouw A. Boos van het Afval Overleg Orgaan (AOO) toe. "Er zijn dringend maatregelen nodig om te voorkomen dat we in de nabije toekomst meer afval moeten gaan storten, want dat is uit oogpunt van het milieu onwenselijk."

Scheiden

Terwijl Nederlanders als gevolg van de stijgende welvaart steeds meer huisvuil aanbieden, neemt de bereidheid om afval te scheiden af. De taakstelling van gemeenten voor de gescheiden inzameling van oud papier en karton (85 procent), glas (90 procent), textiel (50 procent) en groente-, fruit- en tuinafval (60 procent) wordt hierdoor bij lange na niet gehaald.

Vooral de randstad blijft met een gemiddeld percentage van 36 procent vér achter. Hierdoor neemt de problematiek nog toe.

Om deze ontwikkeling te keren stelt de rijksoverheid tot 2004 jaarlijks 15 miljoen gulden beschikbaar voor maatregelen ter stimulering van afvalscheiding en -preventie. Het is de bedoeling dat alle gemeenten hiervoor een eigen plan op maat opstellen. Gemeenten die erin slagen de afvalproductie van hun inwoners in te dammen, worden daarvoor financiëel beloond.

"Gescheiden aanbieding van bijvoorbeeld papier, glas en gft leidt tot een toename van het hergebruik", aldus de woordvoerster van het AOO. "En door afvalpreventie vermindert het aanbod. Als mensen bijvoorbeeld flessen in plaats van pakken melk kopen en een boodschappentas meenemen in plaats van een plastic tasje te accepteren, heeft dat enorme positieve gevolgen voor de omvang van het afvalprobleem."

Om te voorkomen dat elke gemeente het wiel opnieuw uitvindt, brengt het AOO de komende tijd bestuurders en ambtenaren samen. De achterliggende gedachte daarbij is dat successen bij de ene gemeente de andere zal stimuleren.


ma 12 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.