De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
Fiscus 2001
PC Thuis
OS 2000
Prinsjesdag
Het Jaar '00
Souvenirs

Hoe bevalt
Nederland?

Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
TelegraafNet 
Speurders
Autotelegraaf
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
De Sterren 
AstroLink
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Woonkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert


Terug

Miljonairs extra alert op kidnap

door Martijn Koolhoven

DEN HAAG - De top van ondernemend Nederland heeft vergaande maatregelen genomen om zich te wapenen tegen kidnappers.

Uit een landelijke inventarisatie is gebleken dat de politie en securitydiensten de afgelopen tien jaar twintig ontvoeringen, onder meer in Het Gooi, Den Haag en Groningen, op het laatste nippertje hebben weten te voorkomen.

Bij deze 'bijna-kidnappen' die zijn verijdeld, zaten enkele grote Nederlandse industriëlen.

Wangslijm

Om voorbereid te zijn op een eventuele ontvoering hebben naar schatting honderden captains of industry, multimiljonairs en hun families, die potentieel doelwit vormen voor kidnappers, onder meer hun wangslijm, haren, vinger- en tandafdrukken afgestaan.

Ook zijn er zogenaamde 'geurarchieven' aangelegd. Het gaat om een soort jampotje, met in ieder potje een katoenen doekje (zogenaamd 'pluksel') dat de captain of industry of diens familielid minimaal drie minuten in de handen heeft gehad. Deze doekjes moeten om het jaar worden vernieuwd.

Dit om direct meer richting te geven aan een grootscheeps onderzoek indien er een ontvoering is. Aan de hand van dna-materiaal (haren/wangslijm) kan zo worden vastgesteld of de aangetroffen haren op bijvoorbeeld een achterbank of opgestuurde of gevonden lichaamsdelen aan het ontvoeringsslachtoffer toebehoren.

Het aanleggen van de 'persoonlijke archieven' wordt bevestigd door zowel Interseco, Control Risks als ISP, de drie marktleiders op het gebied van persoonsbeveiliging in Nederland. Interseco wordt geleid door Arjo De Jong, oud-hoofd veiligheidsdienst van het Koninklijk Huis en de veiligheidsdienst van Freddy Heineken. Control Risks Internationaal wordt mede geleid door oud-commissaris Kees Sietsma, die destijds de leiding had van het onderzoek naar de ontvoering van Freddy Heineken.

Pakket

Interseco-directeur De Jong benadrukt dat hij niet wil ingaan op zaken die zijn cliënten aangaan, maar hij bevestigt de trend dat er 'persoonlijke archieven' van captains of industry en hun families worden aangelegd. Het persoonlijk archief vormt onderdeel van een pakket aan beveiligingsmaatregelen, preventieve observatie en de voorbereiding op 'crisis-management' voor het geval het tot een ontvoering komt. De particuliere security-diensten stemmen trends en ontwikkelingen regelmatig af met de poltiie.

Arjo de Jong: "Sinds 1991 is er een redelijk aantal serieuze ontvoerings-voorbereidingen geweest. Als de politie niet op tijd had ingegrepen of de indien de betrokkene ons niet op tijd had ingeschakeld, dan had Nederland weer met een serieuze ontvoeringszaak gezeten. Ook al is het risico in Nederland klein, men moet zich afvragen: als ik kwestbaar ben voor dit risico, heb ik dan voldoende preventie-maatregelen getroffen? Bedrijven en hun families dienen zich dus af te vragen: als wij met een ontvoering worden geconfronteerd, zijn wij dan voldoende voorbereid. Bij aanvang sta je op aanzienlijke achterstand als je je niet hebt voorbereid op die situatie".

Control Risks heeft sinds enige tijd een eigen laboratorium voor het afnemen en bewerken en toetsen van dna-monsters. Directeur Control Risks Benelux, Boris Kruijssen, spreekt over een "nieuwe trend".

International Security Partners (ISP) in Lelystad, onder meer gespecialiseerd in persoonsbeveiliging, zegt het afgelopen jaar zo'n vijftig persoonlijke archieven te hebben aangelegd. Hierin bevinden zich naast de eerder genoemde kenmerken ook handschrift-monsters en bandjes met de stem van de beveiligde personen.








zaterdag 20 januari 2001
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl