De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
Fiscus 2001
PC Thuis
OS 2000
Prinsjesdag
Het Jaar '00
Souvenirs

Hoe bevalt
Nederland?

Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
TelegraafNet 
Speurders
Autotelegraaf
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
De Sterren 
AstroLink
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Woonkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert


Terug

Milieu kwijnt weg onder welvaart

WASHINGTON - De levensomstandigheden op aarde dreigen aanzienlijk te verslechteren als het milieu in de politiek niet meer aandacht krijgt. Als economische voorspoed de boventoon blijft voeren, wordt het leven voor de generaties na ons een stuk moeilijker.

Die waarschuwing komt van de Amerikaanse Worldwatch-instituut. In zijn jaarlijkse rapport schrijft het instituut de milieubescherming politiek komende generaties een stabiele leefomgeving moet garanderen. Anders delft het milieu het onderspit met niet meer te herstellen schade.

In het rapport schetst de organisatie een somber beeld over de situatie op aarde. Op de Noordpool is al meer dan 40 procent van het ijs verdwenen. Wereldwijd is een kwart van het koraalrif verloren gegaan. Daarnaast eisen natuurrampen elk jaar weer hun tol. Alleen al in de periode 1998/99 kwamen in ontwikkelingslanden door rampen 120.000 mensen om leven, miljoenen raakten dakloos. De schade van het natuurgeweld bedroeg de afgelopen tien jaar 608 miljard dollar.

De komende tijd moet bestrijding van de armoede en een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen prioriteit krijgen, aldus Worldwatch. Nu moeten 1,2 miljard mensen rondkomen met nog geen drie gulden per dag. Het gevolg is dat ze het milieu sterk belasten om te kunnen overleven. Ze doen dat door bossen om te hakken en door te jagen op beschermde diersoorten, aldus het instituut.

Volgens Worldwatch heeft de politiek in de jaren negentig een historische kans laten lopen om milieuvriendelijker maatregelen te nemen. Economisch zat het mee en was er dus volop financiële ruimte voor dergelijke stappen.

Een recent voorbeeld waarbij de politiek er niet in slaagde op een lijn te komen is de klimaatconferentie, die vorig jaar in Den Haag werd gehouden, aldus het instituut. (ANP)








maandag 15 januari 2001
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl