De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
Fiscus 2001
Sinterklaas
PC Thuis
OS 2000
Prinsjesdag
Het Jaar '00
Souvenirs

Hoe bevalt
Nederland?

Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
TelegraafNet 
Speurders
Autotelegraaf
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
De Sterren 
AstroLink
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Woonkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Tarieven
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

Sint-surprise uit de mode

door Lieke Jongbloed

AMSTERDAM - Het maken van ingewikkelde surprises voor sinterklaasavond verliest aan populariteit. Wel klimmen Nederlanders dit jaar veelvuldig in de pen om een gedicht te schrijven.

Volgens marktonderzoeksbureau NIPO worden tijdens het sinterklaasfeest 2000 zeker 12,4 miljoen gedichten voorgelezen. Dat zijn maar liefst 1 miljoen rijmen meer dan vorig jaar.

Het aantal surprises dat momenteel in elkaar wordt geknutseld voor pakjesavond, is echter beduidend minder dan vorig jaar. Uit de representatieve steekproef blijkt dat 2,1 miljoen Nederlanders hun cadeaus met een verrassende verpakking omhullen. Gezamenlijk fabriceren ze toch nog 5,9 miljoen surprises. Dat zijn er 700.000 minder dan in 1999.

Meer dan de helft van de Nederlanders viert de komende dagen zeer uitbundig het sinterklaasfeest. Zo geeft maar liefst 90 procent van de gezinnen met kinderen tot 12 jaar aan om pakjesavond te houden met alles erop en eraan. Maar daarnaast zijn ook nog opvallend veel volwassenen, zo'n 34 procent, van plan om de verjaardag van de sint met de bijbehorende cadeautjes te vieren.

Gul

Volgens het marktonderzoeksbureau NIPO is sinterklaas dit jaar guller dan ooit. Zo wordt alleen al aan cadeaus 100 miljoen gulden meer besteed dan vorig jaar. Dat betekent dat de sint en alle hulpsinterklazen voor ruim 1,1 miljard gulden aan presentjes over de daken meezeulen. Een gemiddeld huishouden geeft 290 gulden uit aan sinterklaascadeaus.

De helft van de sinterklaas vierende Nederlanders begeleidt de cadeautjes met een gedicht. Maar liefst 35 procent hiervan zegt echter dat dit niet zonder slag of stoot gaat. Overigens blijkt dat vooral laaggeschoolde Nederlanders (59 procent) moeite hebben met dichten, van de hoger opgeleiden is dat 20 procent.

Sinterklaasliedjes worden wel moeiteloos uit volle borst meegezongen. Met name vrouwen zeggen van bijna negen liedjes ten minste een couplet te kennen. Bij mannen zijn dat gemiddeld zo'n 7,5 liedjes.

'Zie ginds komt de stoomboot' wordt het liefst gezongen bij het schoenzetten, gevolgd door 'Hoor de wind waait door de bomen'.

 

 

 

 








vrijdag 1 december 2000
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl
&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">