De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
PC Thuis
OS 2000
Prinsjesdag
Calculator
Het Jaar '00
Souvenirs

Hoe bevalt
Nederland?

Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
TelegraafNet 
Speurders
Autotelegraaf
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
De Sterren 
AstroLink
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Woonkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Tarieven
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

Gros allochtonen
heeft uitkering

Van onze parlementaire redactie

DEN HAAG - Allochtonen in Nederland leven massaal van een uitkering. Tweederde van alle Turkse en Marokkaanse mannen van boven de 40 jaar zit thuis en krijgt bijstand, een wao-uitkering of loopt in de ww.

Minister Vermeend en zijn staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) hebben gisteren geschokt gereageerd op de allereerste officiële en onthullende cijfers over het extreem hoge gebruik van uitkeringen onder allochtonen.

Nog nooit eerder werd het gebruik van de uitkeringen uitgesplitst naar de etnische afkomst van de ontvanger.

Het ministerie van Sociale Zaken begon het onderzoek op aandringen van het VVD-Kamerlid Kamp, die gealarmeerd was door een enquête van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

In vergelijking tot de Nederlandse mannen tussen de 40 en 64 jaar doen de Turkse en Marokkaanse mannen drie keer zo vaak een beroep op de sociale voorzieningen. Bij de Turken heeft ruim 68% een uitkering en bij de Marokkanen 66%, tegenover 22% van de Nederlandse mannen van die leeftijd.

Vrouwen

Ook de allochtone vrouwen ontvangen veel vaker een uitkering. Van de Antilliaanse en Surinaamse vrouwen boven de 40 jaar krijgt 40% een uitkering, tegenover bijna 16% van de Nederlandse vrouwen. Bijna een kwart van de Antilliaanse vrouwen tussen de 15 en 39 jaar zit thuis, bijna allemaal met een bijstandsuitkering. Dat is drie keer zoveel als de Nederlandse vrouwen onder de 40 jaar.

Ook raken allochtone vrouwen vaker arbeidsongeschikt dan hun Nederlandse collega's en ook vaker dan de allochtone mannen. De Turkse vrouwen voeren de lijst aan: een op de tien zit in de wao.

De afhankelijkheid van de bijstand van allochtone vrouwen is in werkelijkheid nog hoger dan uit de cijfers blijkt. Want als een bijstandsuitkering bij een gezin door een van beide partners wordt ontvangen, komt er maar één uitkering in de statistieken terwijl minstens twee personen van die uitkering afhankelijk zijn. "In de praktijk zal met name het aantal vrouwen dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering, onderschat worden", schrijft Vermeend.

Geen idee

De bewindslieden tasten volledig in het duister naar de oorzaken en hebben een grootscheeps onderzoek aangekondigd. Wel is al duidelijk dat de massaontslagen van de jaren '80 niets van doen hebben met de grote inactiviteit van allochtonen.

Het gaat bij de mannen in veruit de meeste gevallen om een uitkering voor arbeidsongeschiktheid, gevolgd door de bijstand en de ww. Van de oudere Turkse mannen krijgt 44% een wao-uitkering en hiervan ontvangt 4% deze in het buitenland. Het percentage wao'ers onder Marokkanen ligt op ruim 36%. In verhouding tot Nederlanders zitten Turkse mannen 2,5 keer en Marokkaanse mannen 2 keer zo vaak in de wao.

Antillianen

De Antillianen in Nederland springen er wat de wao betreft positief uit. Zij doen in alle leeftijdscategorieën aanzienlijk minder een beroep op de wao dan de Turken, Marokkanen, Surinamers én de Nederlanders. Hun aandeel in de bijstand is echter schrikbarend groot.

Verder blijkt dat jonge allochtonen vaker dan gemiddeld worden afgekeurd op psychische gronden. Bij de Marokkanen is het aantal psychische arbeidsongeschikten van 15 tot 39 jaar met 46% het hoogst.

Minister Vermeend concludeert dat allochtonen in het algemeen vaker volledig worden afgekeurd dan Nederlandse werknemers. "Dit wijst op een keuringssystematiek die voor deze groepen een grotere kans geeft op volledige arbeidsongeschiktheid", aldus de bewindsman. Er is bij allochtonen een trend dat er vaker wordt afgekeurd op psychische gronden dan in het verleden.








vrijdag 24 november 2000
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl
&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">