De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
Hoe bevalt
Nederland?

Retailprijs
PC Thuis
Calculator
Model Look
Het Jaar '99
Souvenirs
Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
TelegraafNet 
Autospeurder
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
De Sterren 
Per week
Chinese
Zomer
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Huizenkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Tarieven
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

Polis tegen wachtlijsten

Van onze financiële redactie

DEN HAAG - Nederlanders die in staat zijn fors meer op tafel te leggen voor een ziektekostenverzekering, kunnen de ellenlange wachtlijsten die onder meer voor hartoperaties bestaan gemakkelijk omzeilen.

Aegon biedt als eerste verzekeraar voor tweehonderd gulden per maand een aanvullende dekking op de bestaande ziektekostenpolis. De behandeling vindt standaard plaats in een Amerikaanse kliniek. Daarmee lijkt een nieuwe stap gezet in de groeiende tweedeling tussen 'arme ' en 'rijke' zieken.

Na het constateren van levensbedreigende ziektes zoals kanker of hartkwalen volgt een 'second opinion' door een Amerikaanse specialist en daarna desgewenst een behandeling in een Amerikaanse 'topkliniek'.

Het product is komen overwaaien uit Noorwegen en dekt naast de behandeling ook de reis- en verblijfkosten van de patiënt en diens begeleider. Een gezin met twee kinderen betaalt voor de extra verzekering zo'n tweehonderd gulden per maand.

De allerrijksten in ons land maken al langer gebruik van de mogelijkheid om wachtlijsten te omzeilen door zich in het buitenland te laten behandelen. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale zorgmakelaars die welgestelden op eigen kosten naar Zwitserse klinieken vliegen om zich te laten opereren. Ook zijn er bedrijven die op deze manier hun raad van bestuur jaarlijks een medische check-up laten ondergaan, zonder zich om wachtlijsten te hoeven bekommeren.

Aegon zegt dit soort snelle zorg met het nieuwe product voor een bredere groep toegankelijk te maken. Aangezien de premie voor het Aegon-product bovenop die van de reguliere ziektekostenverzekering komt, valt te verwachten dat het toch ook vooral vermogenden zullen zijn die zich op deze manier kunnen verzekeren.

Bijbetalen

De meeste particuliere ziektekostenverzekeraars vergoeden bij medische noodzaak de behandeling in het buitenland, maar dan slechts tot een bedrag dat de behandeling in een Nederlandse zorginstelling gekost zou hebben. De verzekerde moet dan zelf het verschil bijbetalen. Ziekenfondsen vergoeden als gevolg van Europese wetgeving ook steeds vaker medische behandelingen over de grens. Meestal gaat het daarbij om ziekenhuizen vlak over de grens waar kortere wachtlijsten bestaan.

Sommige ziektekostenverzekeraars zijn weinig onder de indruk van het nieuwe Aegon-product. Peter de Lange, productmanager bij Zwolsche Algemeene zegt een vergelijkbare dekking te bieden binnen de bestaande uitgebreide ziektekostenverzekering. Een belangrijk verschil is echter dat de verzekeraar eerst toestemming moet geven voor de behandeling in het buitenland. Volgens Jan Driessen, directeur Communicatie van Aegon, zijn dergelijke ziektekostenproducten bovendien extreem duur en bieden zij geen garantie op snelle hulp in het buitenland.








zaterdag 2 september 2000
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl
&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">