Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[Klik hier!]
[Belastingdienst]
[vacatures]
[BOL]

Korte week Wall Street

AMSTERDAM, maandag

Door de beperkte stijging van de consumentenprijzen hervond Wall Street zijn opwaartse trend en zette de Dow Jones-index opnieuw een nieuw record neer. Deze index is dit jaar alweer met 1,9% gestegen. De goede winstcijfers van Intel waren vervolgens verantwoordelijk voor de op vier na grootste stijging van de Nasdaq-index.

Volgens Michael Toorop van Prudential Bache Securities in Amsterdam ziet het ernaar uit dat door de gunstige inflatiecijfers de rente in februari hooguit met een kwart procent zal stijgen en niet met een half procent, zoals eerder werd gevreesd. De consumentenprijzen, exclusief voedsel en energie, zijn op jaarbasis sinds 1965 nog nooit zo weinig gestegen.

Toch is de obligatiemarkt er niet gerust op en dus steeg de rente op 30-jarige staatsleningen naar een percentage van 6,69%. Het is met name de stijgende olieprijs die de rentemarkt zorgen baart. Vrijdag stond de prijs van een vat olie namelijk op het hoogste niveau in negen jaar. FED-voorzitter Greenspan hintte vorige week al tijdens een speech dat de centrale bank de rente niet agressief zal verhogen. Wel waarschuwde de bankpresident voor de enorme consumptieve vraag als gevolg van de gestegen aandelenkoersen. Het aanbod kon wel eens achterblijven bij de stijgende vraag, waar inflatie dan weer het gevolg van kan zijn.

Het ritme op Wall Street wordt deze week onderbroken omdat vandaag de Amerikaanse beurzen en financiële instellingen gesloten zijn in verband met Martin Luther King Day.

Vandaag zijn niettemin alle ogen gericht op de farmaceutische industrie, aangezien er een aankondiging wordt verwacht van Glaxo en SmithKline Beecham over een mogelijke fusie tussen de twee bedrijven. Het nieuwe bedrijf zou 's wereld grootste farmaceutische bedrijf worden. Ook zal de markt de komende dagen overspoeld worden met vierdekwartaal- en jaarwinstcijfers.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl