Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[Belastingdienst]
[BOL]
[Klik hier!]
[vacatures]

Intensieve lobby Duitsland
voor hoogste functie IMF

HAMBURG/LONDEN, maandag

Duitsland intensiveert zijn campagne fors om de hoogste post bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in handen te krijgen. De regering probeerde tot nu toe alleen achter de schermen steun te verwerven voor haar kandidaat Caio Koch-Weser, maar gaat nu openlijk in het offensief.

Volgens de Britse krant Financial Times zijn voor vandaag veertig ambassadeurs uitgenodigd zich op een briefing in Berlijn te laten informeren over de kwaliteiten van Koch-Weser, die nu onderminister van Financiën is. Bondskanselier Schröder zou persoonlijk telefonisch en schriftelijk contact hebben opgenomen met de 24 landen die in het bestuur van het IMF zitten. Daaronder bevindt zich ook Nederland.

De huidige directeur van het IMF, de Fransman Camdessus, maakte eind vorig jaar bekend medio februari vervroegd te zullen aftreden. De hoogste post bij het fonds wordt traditioneel bezet door een Europeaan. De Verenigde Staten leveren traditioneel de president van de Wereldbank. Op een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de Europese Unie in december kreeg Koch-Weser brede steun. Minister Zalm noemde hem een uitstekende kandidaat. Maar Frankrijk ligt weer eens dwars.

De Fransen hebben weinig recht van spreken. Gedurende het 54-jarige bestaan van het IMF hadden ze 31 jaar de leiding. Toch wil Parijs ook nu weer een kandidaat naar voren schuiven. Volgens Der Spiegel wordt dat ex-premier Laurent Fabius, die nu voorzitter is van het parlement.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl